Navalnemu kazen spremenili v pogojno

Glasni kritik Kremlja je napovedal pritožbo, saj mu odločitev sodišča prepoveduje kandidaturo za politični položaj.

Objavljeno
16. oktober 2013 14.03
RUSSIA-NAVALNY/RULING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Znanemu ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalemu kot kaže le ne bo treba za zapahe. Sodišče v Kirovu je namreč njegove petletno kazen v delovnem taborišču spremenilo v pogojno. Enako odločitev je sodišče sprejelo tudi v primeru njegovega soobtoženca Pjotra Oficerova.

Današnja odločitev sodišča je po navedbah agencije Ria Novosti res omilila julija izrečeno kazen, vseeno pa oblastem omogoča aretacijo Navalnega, enega najglasnejših kritikov Kremlja, če bo v svojem političnem aktivizmu preveč dejaven. Poleg tega mu v bližnji prihodnosti, med drugim na lokalnih volitvah v Moskvi prihodnje leto in na predsedniških volitvah leta 2018, prepoveduje kandidaturo za politični položaj.

»Povsem jasno je, da vse odločitve, najprej o izrečeni kazni, nato pa še v njeni spremembi v pogojno, niso sprejete tukaj, ampak so osebne odločitve Vladimirja Purina,« je po današnji obravnavi dejal Navalni. Napovedal je, da se bo pritožil. »Oblasti si za vsako ceno prizadevajo, da bi me izrinile iz politične bitke,« je dodal, a poudaril, da bo vztrajal.

Navalnega so zaradi organizacije kraje lesa iz podjetja Kirovles v višini skoraj pol milijarde dolarjev sredi julija obsodili na pet let dela v kazenski koloniji, že naslednji dan pa so ga po plačilu varščine izpustili iz zapora, s čimer mu je sodišče omogočilo sodelovanje v moskovski županski tekmi. Na njej je sicer z 51,37 odstotka glasov podpore v prvem krogu slavil Sergej Sobjanin.