Nekdanja prva dama Južne Koreje prišla izrazit sožalje ob smrti Kim Džong Ila

Srečala se je tudi z novim voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom.

Objavljeno
26. december 2011 11.51
Posodobljeno
26. december 2011 12.28
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Pjongjang, Seul, Peking - Nekdanja prva dama Južne Koreje Lee Hee-ho, katere pokojni soprog Kim Dae-jung si je prizadeval za otoplitev odnosov med Korejama, je pripotovala v Severno Korejo, da izrazi svoje sožalje ob nedavni smrti tamkajšnjega voditelja Kim Džong Ila. Gre za najvišjo od dveh delegacij, ki sta v teh dneh smeli prečkati močno zastraženo mejo med Korejama.

89-letna Leejeva, ki se je s pokojnim severnokorejskim voditeljem srečala leta 2000, v Pjongjangu ne predstavlja uradnega Seula. Je pa izrazila upanje, da bo njen dvodnevni obisk pomagal izboljšati odnose na Korejskem polotoku. Na obisku jo spremlja predsednica skupine Hyundai Hyun Jeong Eun.

Pogreba Kim Džong Ila, ki bo v sredo, se ne bosta udeležili, sta se pa danes presenetljivo srečali s Kim Jong Ilovim sinom in naslednikom Kim Džong Unom. Ta ju je namreč skupaj s še nekaterimi predstavniki severnokorejskega režima pozdravil med njunim obiskom v industrijskem parku v obmejnem mestu Kaesong, srečanje pa so zabeležile tudi kamere.

Kim Džong Un je od očetove smrti 17. decembra sicer že nekajkrat stopil pred kamere, a njegovo današnje srečanje z gosti iz južne sosede je presenečenje, piše ameriška tiskovna agencija AP. Kot dodaja, bi to lahko bil poskus prepričati Južno Korejo v zagon novih skupnih projektov, ki bi obubožani Severni Koreji močno koristili.

Oblasti v Seulu so dovolile le dvema zasebnima delegacijama, da ob smrti Kim Džong Ila odpotujeta v Severno Korejo in tam v živo izrazita svoje sožalje. Na pogrebu v sredo predstavnikov južnokorejskih oblasti ne bo. Odločitev Južne Koreje, da svojim državljanom ne dovoli obiska v severni sosedi, je ujezila Pjongjang, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je leta 1994 umrl Kim Džong Ilov oče, Kim Il Sung, Južna Koreja na sosedo ni naslovila nikakršnega izraza sožalja in ljudem ni dovolila prečkati meje, kar je močno poslabšalo odnose med državama. Tokrat je Seul v Pjongjang poslal izraze sožalja, a po oceni severnokorejskih medijev to ni dovolj. Jug je znova padel na testu odnosov med državama, pišejo.

Medtem pa severnokorejski mediji o Kim Džong Unu še naprej pišejo ne le kot o očetovem nasledniku, ampak mu že tudi pripisujejo različne funkcije. Vodilni severnokorejski časnik Rodong Sinmun tako danes o njem v več vesteh piše kot o vodji centralnega komiteja vladajoče komunistične stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred dnevi je časnik mladega Kima označil za vrhovnega poveljnika severnokorejske vojske, za kar pa bi moral biti imenovan za vodjo narodne obrambne komisije, najvplivnejšega organa v državi.

Uradno je Kim Džong Unov najvišji naslov podpredsednik vplivne vojaške komisije, medtem ko je bil njegov oče med drugim generalni sekretar vladajoče stranke in s tem avtomatično vodja pomembnega centralnega komiteja stranke, pa tudi vodja narodne obrambne komisije.

O razmerah po smrti Kim Džong Ila sta medtem danes govorila kitajski predsednik Hu Čintao in japonski premier Jošihiko Noda, ki se mudi na svojem prvem uradnem obisku na Kitajskem. Kot je po srečanju s Hujem povedal Noda, sta se dogovorila za nadaljnje sodelovanje in se strinjala, da je Korejski polotok brez jedrskega orožja v interesu vseh držav v regiji.

Japonska skuša Kitajsko, edino veliko zaveznico severnokorejskega režima, prepričati, da naj Pjongjang prepriča v obnovo šeststranskih pogajanj, katerih cilj je končanje severnokorejskega programa izdelave jedrskega orožja. Ta pogajanja so zastala leta 2008, Severna Koreja pa jih je zapustila aprila 2009 in kmalu zatem izvedla svoj drugi jedrski preizkus.