Nekdanji egiptovski premier obtožen korupcije

Egiptovske oblasti so izdale nalog za aretacijo Ahmeda Šafika, zadnjega premiera pred padcem Hosnija Mubaraka.

Objavljeno
11. september 2012 18.17
Mideast Egypt Election
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Egiptovske oblasti so izdale nalog za aretacijo Ahmeda Šafika, zadnjega premiera pred strmoglavljenjem dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Šafik, ki po tesnem porazu na junijskih predsedniških volitvah živi v Združenih arabskih emiratih, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije obtožen korupcije v primeru, povezanem z Mubarakovima sinovoma Alajem in Gamalom.

Šafik se bo moral pred sodiščem namreč zagovarjati zaradi nezakonite prodaje državnega zemljišča Mubarakovima sinovoma. Kdaj se bo začelo sojenje, ni znano.

Nekdanji poveljnik egiptovskih letalskih sil in minister za civilno letalstvo je bil za premiera imenovan nekaj dni pred strmoglavljenjem dolgoletnega voditelja februarja lani. V drugem krogu prvih predsedniških volitev po Mubarakovem padcu je z 48,3 odstotka glasov izgubil proti kandidatu Muslimanske bratovščine Mohamedu Mursiju.

Egiptovske oblasti so pretekli mesec za Šafika uvedle omejitev potovanj. Ukrep je označil za »političen« in zatrdil, da se bo brez obotavljanja vrnil v domovino, če se mu bo to zdelo potrebno, dodaja STA.