Nekdanji evroposlanec za štiri leta v zapor

Obsodba avstrijskega politika Ernsta Strasserja naj bi odvrnila druge potencialne storilce.

Objavljeno
14. januar 2013 15.46
Posodobljeno
14. januar 2013 16.02
EUROPE-CORRUPTION/STRASSER
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj − Ernst Strasser, eden od štirih evropskih poslancev, ki so se ujeli v mrežo britanskih novinarjev in nasedli njihovi ponudbi za plačilo v zameno za vpliv na sprejemanje evropskih zakonov, je dočakal razsodbo. Sodnik mu je v domovini prisodil štiri leta zapora, medtem ko slabi dve leti po razkritju afere slovensko tožilstvo v primeru Zorana Thalerja še vedno čaka na odločitev o sodni preiskavi.

Sodnik dunajskega kazenskega deželnega sodišča Georg Olschak je med pojasnjevanjem sodbe povedal, da je imel Strasser med dogovarjanjem z novinarjema britanskega časopisa Sunday Times »v očeh evrske bankovce«. Prav nobenega dvoma ni, je povedal sodnik, da je imel Strasser novinarja za lobista in da je od njiju sprejel obljubo, da bo v zameno za vplivanje na spreminjanje dveh zakonov v evropskem parlamentu prejel 100.000 evrov podkupnine.

Navedbe Strasserja in njegove obrambe, da je imel novinarja za tajna agenta in ju je hotel razkrinkati, je sodnik Georg Olschak zavrnil kot neverjetne. Sodišče je pritrdilo stališču tožilke, da je že samo s privolitvijo v posel storil koruptivno dejanje, ne glede na to, da denarja na koncu ni prejel. Tožilka je poudarila tudi, da je bil Strasser na položaj poslanca imenovan na podlagi zaupanja volivcev, kar je temelj delovanja demokracije.

»V zgodovini države je bilo malo ljudi, ki so republiki povzročili toliko škode, kot ste jo vi, zato je bilo nujno potrebno izreči kazen, ki bo odvrnila druge potencialne storilce, in teh je kar nekaj,« je Strasserju povedal sodnik Oschlak in pripomnil, da je bil to »eden bolj zabavnih primerov« v njegovi 20-letni karieri. Strasser razsodbe danes ni komentiral, le smejal se je ob besedah sodnika in nato zapustil sodno dvorano. Sodba še ni pravnomočna, nekdanji minister je napovedal pritožbo.

Britanski časopis je primer razkril marca leta 2011. Poleg Strasserja so njegovi novinarji na skrivaj posneli pogovore s še tremi evropskimi poslanci − Slovencem Zoranom Thalerjem, Romunom Adrianom Severinom in Špancem Pablom Zalbo Bidegainom. Thaler in Strasser sta po razkritju odstopila kot evropska poslanca.

Medtem ko je primer v Avstriji potekal zelo hitro − tožilstvo je namreč obtožnico vložilo lani poleti, sojenje pa se je začelo novembra −, primer Zorana Thalerja v Sloveniji še vedno čaka na epilog. Kot so danes sporočili iz specializiranega državnega tožilstva v Ljubljani, je njihova zahteva za uvedbo sodne preiskave še vedno na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Zoran Thaler je že večkrat pozval institucije, naj čim prej razsodijo. »Treba je doseči, da so ovadene ali obdolžene javne osebnosti obravnavane prednostno in spoznane za nedolžne ali krive v razumnem roku. Na potezi so organi pregona in sodstva sami oziroma parlament, ki jim to lahko zakonodajno predpiše,« je zapisal Thaler decembra v Pismih bralcev Sobotne priloge Dela.