Nekdanji gvatemalski diktator zanikal obtožbe o genocidu

Efraín Ríos Montt je med pričanjem zatrdil, da med letoma 1982 in 1983 ni ukazal pokola staroselske skupnosti.

Objavljeno
10. maj 2013 15.37
GUATEMALA-RIOSMONTT/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ciudad Guatemala - Upokojeni general in nekdanji diktator Efraín Ríos Montt, ki je Gvatemalo vodil dobro leto - od marca 1982 do avgusta 1983 -, vztraja, da je nedolžen. Na prostor za priče je prvič stopil včeraj. Dejal je, da tožilstvu ni uspelo neizpodbitno dokazati, da je med kratkotrajnim vladanjem ukazal iztrebljenje pripadnikov etnične skupine Ixilov v pokrajini Quiche.

»Sem nedolžen. Nikoli nisem imel namena ali cilja uničiti celotne etnične skupine. Nikoli nisem ukazal napada na specifično raso,« je zatrdil med pričanjem. Njegove besede je le peščica ljudi v sodni dvorani pospremila z aplavzom. Med poslušalci so bili predvsem pripadniki majevskih staroselcev, predstavniki organizacij za človekove pravice in svojci žrtev pokola.

Na prostor za priče je stopil tudi predstavnik Združenja za pravico in spravo Benjamin Geronimo, ki je sodišču povedal, da so samo v njegovi skupnosti v 80. letih prejšnjega stoletja pobili 256 ljudi. »Videl sem na lastne oči in ne mislim lagati. Otroke, nosečnice in ostarele, vse so pobili,« je povedal in dodal: »Lažje bi se kamela stlačila skozi šivankino uho kot pa človek, ki je storil genocid, vstopil v božje kraljestvo.«

Za zločine, storjene med letoma 1982 in 1983, sodijo tudi upokojenemu generalu Joseju Rodriguezu Sanchezu. Ta je namreč poveljeval silam, ki so takrat pobile 1771 staroselskih Majev v mestih San Juan Cotzal, San Gaspar Chajul in Santa Maria Nebaj. Tožilstvo za oba obtožena zahteva 75 let zapora. Sodišče bo v primeru razsodilo v kratkem.