Nekdanji islandski premier »delno kriv« za finančno krizo

Sodišče v Reykjaviku je sicer razsodilo, da Geir Haarde zaradi svojega ravnanja ne bo kaznovan.

Objavljeno
23. april 2012 16.44
Posodobljeno
23. april 2012 19.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Reykjavik - Posebno sodišče v Reykjaviku je nekdanjega predsednika islandske vlade Geira Haardeja danes spoznalo za krivega v eni od štirih točk obtožnice v zvezi z njegovo odgovornostjo v finančni krizi, zaradi katere se je oktobra 2008 sesul islandski finančni sektor. Sodišče je sicer razsodilo, da Haarde zaradi svojega ravnanja ne bo kaznovan.

Sodišče je Haardeja, ki je odstopil januarja 2009, spoznalo za krivega, ker ni sklical izredne seje vladnega kabineta spričo krize islandskega bančnega sektorja. Je bil pa nekdanji premier oproščen obtožb o malomarnosti, piše Slovenska tiskovna agencija.

Haarde je že napovedal, da se bo pritožil na razsodbo, da je kriv, ker ni sklical seje vladnega kabineta. Sodišču pa je očital, da je bila njegova odločitev politično motivirana.

Haarde je doslej edini premier na svetu, ki se je zaradi finančne krize znašel pred sodiščem. Proces proti njemu je potekal pred landsdomurjem, posebnim islandskim sodiščem za sedanje in nekdanje ministre, ki so ga tokrat sklicali prvič. V najslabšem primeru sta mu grozili dve leti zapora.

Nekdanji premier je eden od štirih islandskih politikov, ki so jim očitali odgovornost za finančni zlom države, islandski parlament pa je septembra 2010 sklenil, da se mora sodni proces zaradi finančnega zloma banke Icesave začeti samo proti njemu.