Nekdanji nemški predsednik pred sodiščem

Christian Wulff je že izgubil predsedniški položaj in ženo – bo tudi proces?

Objavljeno
13. november 2013 19.41
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – V zgodovini zahodne in združene Nemčije se še ni zgodilo, da bi moral pred sodišče nekdanji predsednik države, v Hannovru pa bo danes zaradi domnevne koruptivnosti pred obličje pravice stopil Christian Wulff.

Morda bo nekdanjemu nemškemu predsedniku še žal, da je zavrnil ponudbo tožilstva, ki bi mu s priznanjem krivde in plačilom dvajset tisoč evrov omogočilo izognitev procesu. Štiriinpetdesetletni Wulff bo moral prestati kar dvajset obravnav, zaslišali bodo 46 prič – in vse to zaradi 716 evrov, s katerimi mu je filmski producent David Groenewold doplačal bivanje v münchenskem hotelu. Obtožnica Wulffu očita, da je v zameno prijatelju pomagal iskati investitorje za njegov filmski projekt. Če bo obtožen, nekdanjemu nemškemu predsedniku grozi zapor do treh let, čeprav mu sodnik lahko prisodi tudi le denarno kazen.

Ob prvi predsedniški tožbi v zgodovini Nemčije je lahko pozabiti, da je kanclerka Angela Merkel krščanskodemokratskega ministrskega predsednika Spodnje Saške za predsednika države izbrala zato, da bi s svojo drugo soprogo Bettino predstavljal novo, mlado in samozavestno Nemčijo. Elegantna prva dama, otrok v predsedniški palači in predsednikove pobude o spravi z muslimanskimi prebivalci Nemčije in podobnem so nekaj časa res dajali vtis, da je v Bellevueju vse v najlepšem redu. Potem pa so začele prihajati podrobnosti o dvomljivih osebnih poslih iz predsednikovega spodnjesaškega obdobja in februarja 2012 je Christian Wulff odstopil zaradi poročil o dvomljivem prijateljskem posojilu za nakup družinske hiše in telefonski grožnji uredniku najbolj branega časopisa.

Te obtožbe so že dolgo pozabljene, zato pa se je po njih pojavila vrsta drugih in padec politika, ki je nekoč veljal celo za verodostojnega tekmeca kanclerki Merklovi, je videti še globlji. Celo mnogim, ki ga niso marali, je bilo hudo, ko je med uradnim slovesom iz predsedniške palače več sto demonstrantov z glasnim hrupom kazalo, da odločno nasprotujejo njegovi državniški pokojnini. Medtem je Wulffa zapustila še trofejska žena in celo objavila knjigo, v kateri se pritožuje, da je morala kot prva dama svoje življenje podrediti moževim terminom. Bettina se že kaže z novim prijateljem, hišo, zaradi katere se je vse začelo, pa sta prodala in nekdanji predsednik se je preselil v podstrešno stanovanje. S sinom iz drugega zakona in hčerko iz prvega ga v Hannovru videvajo na nogometnih tekmah, redno teče ali kolesari v naravi in potuje s prijatelji, nazadnje na Tajsko, da bi po vseh porazih, ki so ga zadeli, ohranil vsaj nekaj notranjega ravnotežja. Na dopuste pa lahko v prihodnjih mesecih seveda pozabi, namesto tega ga bodo čakali napeti dnevi na sodišču in pred kamerami.

Christian Wulff se lahko vsaj tolaži, da mu ni treba skrbeti za preživetje, kot nekdanji predsednik je upravičen do letnega dohodka, na voljo pa ima tudi službeni avto, šoferja in pisarno. Negotovo je, kaj bo s tem bo morebitni obsodbi, saj so mnogi že pred njo zahtevali odpravo predsedniških privilegijev. Tudi če bi ga sodišče spoznalo za nedolžnega, bo moral med procesom poslušati kritike nekdanjih prijateljev, ocene svojih bančnikov o zapravljivosti predsedniškega para in opise vseh mogočih dogodkov, kjer bi mu lahko prijatelji plačevali kaj dvomljivega. V sodni dvorani bodo trikrat obrnili vsak dopust na Capriju ali Majorki in vsak račun za bivanje v hotelu ali za večerjo.

Prijatelj, ki mu je posodil denar za nakup hiše, še vedno meni, da Wulff sploh ne bi smel odstopiti, nekdanji nemški predsednik pa je še pred morečim procesom, ki ga bosta v prihodnjih mesecih opazovala Nemčija in svet, plačal velikanski račun za svoje slabo premišljene odločitve. Je bila to tudi korupcija? O tem bo sodišče odločilo spomladi.