Nekdanji panamski diktator Noriega v bolnišnici

Noriegov odvetnik je dejal, da so zdravniki pri njegovi stranki odkrili možganski tumor.

Objavljeno
21. marec 2012 21.52
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Panama − Nekdanjega panamskega diktatorja Manuela Noriego, ki v panamskem zaporu El Renacer prestaja prvo od treh 20-letnih zapornih kazni, so danes prepeljali v bolnišnico. Tamkajšnje oblasti so dogodek označile za rutinski pregled, njegov odvetnik pa je po poročanju britanske tiskovne agencije Reutres dejal, da so zdravniki pri njegovi stranki odkrili možganski tumor.

Noriego so v bolnišnico sicer prepeljali že prejšnji mesec, saj je omedlel zaradi visokega krvnega pritiska, prejšnji teden pa je v zaporu zbolel za gripo. Njegov odvetnik Julio Berrios trdi, da se je zdravstveno stanje njegove stranke močno poslabšalo zaradi slabega zdravljenja, ki ga je bil deležen v zaporu. »Njegovo zdravstveno stanje je vse slabše, vseeno pa so zavrnili naše prošnje, da bi ga obdržali v bolnišnici,« je dejal.

Oseminsedemdesetletni Noriega v zaporu El Renacer jugovzhodno od panamske prestolnice prestaja prvo od treh 20-letnih zapornih kazni zaradi zločinov, storjenih med vladavino med letoma 1983 in 1989, med drugim zaradi korupcije in pobojev političnih nasprotnikov.

Noriega je bil dolgoletni šef panamske vojaške obveščevalne službe in tesen sodelavec generala Omarja Torrijosa, de facto voditelja države. Po njegovi skrivnostni smrti v letalski nesreči leta 1981 je Noriega utrjeval svojo oblast, dokler ni postal najbolj strah vzbujajoč človek v Panami.

Čeprav je sprva veljal za cenjenega sodelavca ameriške obveščevalne službe Cia, so se odnosi kmalu zaostrili. Združil je moči s preprodajalci mamil, obtožili pa so ga tudi umorov številnih političnih nasprotnikov. Na koncu je po ukazu tedanjega ameriškega predsednika Georga H. W. Busha, češ da je treba obvarovati ameriške državljane, zavarovati Panamski prekop, se boriti proti preprodaji drog in braniti demokracijo, posredovala ameriška vojska in z operacijo, ki so jo poimenovali Pravični cilj, Noriego decembra 1989 odstavila. Zatem so ga prepeljali v Miami, kjer so ga leta 1992 obsodili zaradi preprodaje mamil. Zaporno kazen je Noriega v zveznem zaporu na obronkih Miamija odslužil leta 2007, toda naslednja tri leta kljub temu preživel v zaporu, saj se je boril proti izročitvi Franciji.

Kljub prizadevanjem so ga Združene države aprila 2010 izročile francoskim oblastem, ki so ga julija lani zaradi pranja denarja obsodile na sedem let zaporne kazni. Sodišče ga je namreč spoznalo za krivega, da je z denarjem kokainskega kartela Medellin kupil tri luksuzna pariška stanovanja. Skupaj s soprogo Felicidad je francosko sodišče Noriego že leta 1999 v odsotnosti obsodilo zaradi pranja denarja ter mu naložilo denarno kazen v višini 11,2 milijona evrov in deset let zaporne kazni, a je pozneje pristalo na ponovitev sojenja.