Nekdanji župan New Orleansa obtožen korupcije

Krivdo za prejemanje podkupnine je že leta 2010 priznal Naginov podžupan Greg Meffert.

Objavljeno
19. januar 2013 11.03
New Orleans Corruption
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
New Orleans - Nekdanji župan New Orleansa Ray Nagin, ki je vodil mesto v času orkana Katrina, se bo kmalu znašel na sodišču in verjetno tudi za zapahi, saj je zvezno tožilstvo proti njemu vložilo obtožnico zaradi korupcije v 21 točkah. V preiskavi o korupciji v mestni hiši so doslej krivdo priznali nekdanja uradnika in poslovneža.

56-letni Nagin je med drugim obtožen, da je od poslovneža prejel 160.000 dolarjev podkupnine in gradbeni material. Od drugega poslovneža pa naj bi dobil 60.000 dolarjev. Obema je potem pomagal dobiti dobičkonosne posle pri obnovi mesta po orkanu leta 2005.

Temnopolti Nagin je leta 2002 kot politični novinec zmagal na volitvah za župana s precejšnjo podporo belcev, leta 2006 pa si je ponovno izvolitev zagotovil predvsem s podporo temnopoltih.

Orkan Katrina ga je postavil na nacionalni oder, čeprav je bilo njegovo delovanje v času tragedije, ki je terjala 1500 življenj, slabo in neučinkovito.

Nagin je uspel v očeh javnosti krivdo zvaliti predvsem na zvezno vlado pod vodstvom predsednika Gerorga Busha mlajšega. Ta je bila sicer res počasna pri ukrepanju, saj je bilo na tisoče ljudi po orkanu in poplavah v New Orleansu nekaj dni ujetih brez hrane, vode in drugih potrebščin. Nagin je med drugim zaslovel z javnim pozivom zveznim oblastem, naj »dvignejo riti in pomagajo ljudem«.

Obtožb o nesposobnosti se je Nagin uspešno branil tudi s podžiganjem rasizma. Za izjavi, da bo New Orleans postal »čokoladno mesto« in da je Bog jezen na ZDA, se je kasneje sicer opravičil. Zakon mu je onemogočil kandidaturo za tretji mandat in leta 2010 se je umaknil iz politike.