Nemčija bo še naprej sodelovala s francoskim predsednikom - kdor koli že to bo

Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija oblikovala zanesljiv delovni odnos z naslednjim francoskim predsednikom.

pet, 27.04.2012, 14:20
Sprehodite se tudi po interaktivni grafiki in poglejte, kdo se hoče v drugem krogu (znova) povzpeti na francoski predsedniški stolček.

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes napovedala, da bo Nemčija oblikovala zanesljiv delovni odnos z naslednjim francoskim predsednikom, kdorkoli že to bo po drugem krogu predsedniških volitev 6. maja, je danes izjavil kanclerkin tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

»Kdorkoli že bo, bosta zvezna vlada in kanclerka z njim dobro in zanesljivo sodelovali. To je nenazadnje tudi narava francoskega in nemškega partnerstva in prijateljstva,« je novinarjem po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedal Seibert.

Desnosredinska nemška kanclerka je sicer javno podprla sedanjega konservativnega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, medtem ko se je z njegovim tekmecem v drugem krogu francoskih predsedniških volitev, socialistom Francoisom Hollandeom zapletla v besedni dvoboj glede vprašanja evropskega fiskalnega pakta.

Hollande se je namreč doslej že večkrat zavzel za revizijo fiskalnega pakta. V kampanji je namreč obljubljal, da bo ponovno odprl pogovore o paktu, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Glavna zagovornica pakta je bila prav Nemčija.

»Nemčija ni tista, ki bo odločila za vso Evropo,« je v pogovoru za francosko televizijo menil kandidat socialistov. S tem se je odzval na besede nemške kanclerke za nemški medijski koncern Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), da pakt ni več odprt za ponovna pogajanja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se