Nemčija bo še naprej sodelovala s francoskim predsednikom - kdor koli že to bo

Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija oblikovala zanesljiv delovni odnos z naslednjim francoskim predsednikom.

Objavljeno
27. april 2012 16.11
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes napovedala, da bo Nemčija oblikovala zanesljiv delovni odnos z naslednjim francoskim predsednikom, kdorkoli že to bo po drugem krogu predsedniških volitev 6. maja, je danes izjavil kanclerkin tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

»Kdorkoli že bo, bosta zvezna vlada in kanclerka z njim dobro in zanesljivo sodelovali. To je nenazadnje tudi narava francoskega in nemškega partnerstva in prijateljstva,« je novinarjem po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedal Seibert.

Desnosredinska nemška kanclerka je sicer javno podprla sedanjega konservativnega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, medtem ko se je z njegovim tekmecem v drugem krogu francoskih predsedniških volitev, socialistom Francoisom Hollandeom zapletla v besedni dvoboj glede vprašanja evropskega fiskalnega pakta.

Hollande se je namreč doslej že večkrat zavzel za revizijo fiskalnega pakta. V kampanji je namreč obljubljal, da bo ponovno odprl pogovore o paktu, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Glavna zagovornica pakta je bila prav Nemčija.

»Nemčija ni tista, ki bo odločila za vso Evropo,« je v pogovoru za francosko televizijo menil kandidat socialistov. S tem se je odzval na besede nemške kanclerke za nemški medijski koncern Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), da pakt ni več odprt za ponovna pogajanja.