Nemčija pozdravila ameriško napoved omejitve vohunjenja

Ob tem je poudarila, da je na nemških tleh treba spoštovati nemško zakonodajo.

Objavljeno
18. januar 2014 11.40
reu UKRAINE/
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Berlin - Nemčija je pozdravila petkovo napoved ameriškega predsednika Baracka Obame, da bo omejil delovanje ameriških obveščevalnih služb. Ob tem je poudarila, da je na nemških tleh treba spoštovati nemško zakonodajo.

Številni v Nemčiji so upravičeno zaskrbljeni zaradi informacij o delovanju ameriške Agencije za nacionalno varnost, kar zadeva varnost osebnih podatkov," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik nemške vlade »Steffen Seibert«.

»V tem kontekstu vlada načeloma pozdravlja dejstvo, da bodo zaščita podatkov in pravice posameznika v prihodnje bolj varne, tudi za Neameričane. Nemško zakonodajo se mora na nemških tleh spoštovati, kar velja tudi za naše najtesnejše partnerje in zaveznike,« je dodal.

Obama je v petek napovedal reforme delovanja obveščevalnih agencij, na čelu z Agencijo za nacionalno varnost (NSA), ki med drugim prinašajo prepoved »rutinskega« vohunjenja za voditelji prijateljskih držav in konec programa zbiranja milijonov podatkov o telefonskih klicih Američanov.

Reforme so posledica objav podatkov o spornih vohunskih programih nekdanjega pogodbenega analitika NSA Edwarda Snowdna. Njegova razkritja o prisluškovanju telefonu nemške kanclerke Angele Merkel in drugim voditeljem so vzbudila pri zaveznikih veliko ogorčenja.

Obama se bo sicer po neuradnih navedbah 26. marca v Bruslju udeležil vrha EU-ZDA. Po poročanju AFP bo to priložnost, da popravi odnose z unijo po izbruhu prisluškovalne afere. Voditelji 28 članic EU in ZDA naj bi se pogovarjali tudi o možnosti oblikovanja prostotrgovinskega območja, s čimer želijo izboljšati gospodarsko rast in zaposlovanje na svojih tleh.