Nemška vlada ne bo zahtevala prepovedi NPD

Nemški kabinet ministrov se je odločil proti zahtevi za prepoved nemške nacionalne stranke.

Objavljeno
20. marec 2013 18.10
Posodobljeno
20. marec 2013 18.35
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Berlin - Potem ko se je nemški zvezni svet že decembra odločil vložiti zahtevo za prepoved Nacionalne demokratske stranke Nemčije (NPD) na nemškem ustavnem sodišču, se je nemška vlada danes odločila, da lastne zahteve ne bo vložila. »Vlada ne vidi potrebe po tem,« je zapisal nemški kabinet ministrov v izjavi za javnost.

Že v torek je predsednik liberalne Svobodne demokratske stranke (FDP) in minister za gospodarstvo Phillip Rösler izjavil, da se bodo ministri iz vrst FDP odločili proti zahtevi za prepoved NPD. »Boj proti desnemu ekstremizmu mora zmagati na voliščih, ne na sodiščih,« je obrazložil odločitev.

Na zavrnitev zahteve so se negativno odzvali mnogi, tako iz vrst koalicijske partnerice Krščanskodemokratske in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU) kot iz opozicijske socialdemokratske stranke (SPD). Kritično so izpostavljali predvsem Röslerjevo izjavo, da »neumnosti pač ni možno prepovedati«, saj je omalovažuje pereče vprašanje neonacizma, piše nemški Spiegel.

V naslednjih dneh bo še nemški zvezni parlament odločal o vložitvi zahteve za prepoved NPD na ustavnem sodišču. Poslanci CDU/CSU vidijo zavrtnitev zahteve vlade kot predhodno odločitev. V mislih pa imajo še odločitev ustavnega sodišča leta 2003, ko se je postopek ustavil zaradi nejasnosti o tajnih agentih ustavne zaščite v vrstah NPD.

Vprašanje po prepovedi NPD se je na ponovno zastavilo leta 2011 po razkritju terorističnih dejanj skupine Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Kot smo poročali na Delu, naj bi skupina med letoma 2000 in 2007 ubila najmanj deset ljudi.