Nemški parlament sprejel proračun za leto 2013

Proračun predvideva 302 milijardi evrov izdatkov, pa tudi novo zadolžitev v višini 17,1 milijarde evrov.

Objavljeno
23. november 2012 19.04
Germany Budget
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Berlin − Nemški parlament je danes potrdil proračun za leto 2013, piše Slovenska tiskovna agencija. Proračun predvideva 302 milijardi evrov izdatkov, kar je enako kot že od leta 2010, predvideva pa tudi novo zadolžitev v višini 17,1 milijarde evrov, kar je za dobrih deset milijard evrov manj kot letos.

Za proračun je glasovalo 312 poslancev koalicije krščanskih demokratov in socialistov CDU/CSU ter liberalcev (FDP) pod vodstvom kanclerke Angele Merkel. Proti pa je bilo 258 poslancev v bundestagu, piše STA.

Izdatki državne blagajne bodo ostali na ravni, na kakršni so že od leta 2010, je poudaril finančni minister Wolfgang Schäuble. Po načrtih se tudi ne bodo spreminjali do leta 2015.

Opozicijski socialdemokrati (SPD) so bili zaradi tega že kritični in so opozorili, da je proračun premalo varčevalno naravnan. Kot so opozorili, koalicija premalo razmišlja o morebitnih slabih časih.

Schäuble je tudi opozoril, da je novo zadolževanje, ki ga zdaj predvideva novi proračun, za 1,7 milijarde evrov nižje, kot ga je prvotno predlagal. S tem bo koalicija tri leta prej izpolnila svoje obljube o »zavori« zadolževanja, je pojasnil.

Za letos je nemška vlada načrtovala za 28 milijard evrov zadolžitve, piše STA. Od tega jih je sicer 10 milijard evrov šlo v novi evropski stalni reševalni mehanizem (ESM).