Nemški parlament za centralni register neonacistov

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje.

pet, 29.06.2012, 15:50

Berlin − Nemški parlament je včeraj z veliko večino glasov podprl vzpostavitev centralnega registra neonacistov, katerega namen je izboljšati izmenjavo podatkov med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Po besedah nemškega notranjega ministra Hans-Petra Fridricha gre za »mejnik v boju proti skrajnim desničarjem«, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vzpostavitev centralnega registra, ki bo omogočil sistematično obdelavo podatkov, so poleg poslancev vladajoče črno-rumene koalicije podprli tudi opozicijski socialdemokrati. Proti so bili Levica in Zeleni, ki so imeli ustavnopravne pomisleke.

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje. Prav tako bodo hranili podatke o kontaktnih osebah, ki bi lahko bile domnevni voditelji ali podporniki iz ozadja. V registru bodo dostopni osnovni podatki kot so ime, naslov in rojstni datum. Druge podatke, kot so številke transakcijskega računa in telefonske številke, pa naj bi preiskovalci lahko dobili samo na podlagi ustreznega naloga.

V Nemčiji so se za vzpostavitev centralnega registra neonacistov odločili, ko so na dan prišle pomanjkljivosti v preiskavah umorov v Nemčiji, ki so jih zakrivili desničarski skrajneži iz skupine z imenom Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Ti so lahko prav zaradi nezadovoljivega sodelovanja med policisti in uradi za zaščito ustave več let nekaznovano morili po državi, zaključuje STA.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se