Nemški parlament za centralni register neonacistov

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje.

Objavljeno
29. junij 2012 15.45
Posodobljeno
29. junij 2012 15.50
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Berlin − Nemški parlament je včeraj z veliko večino glasov podprl vzpostavitev centralnega registra neonacistov, katerega namen je izboljšati izmenjavo podatkov med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Po besedah nemškega notranjega ministra Hans-Petra Fridricha gre za »mejnik v boju proti skrajnim desničarjem«, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vzpostavitev centralnega registra, ki bo omogočil sistematično obdelavo podatkov, so poleg poslancev vladajoče črno-rumene koalicije podprli tudi opozicijski socialdemokrati. Proti so bili Levica in Zeleni, ki so imeli ustavnopravne pomisleke.

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje. Prav tako bodo hranili podatke o kontaktnih osebah, ki bi lahko bile domnevni voditelji ali podporniki iz ozadja. V registru bodo dostopni osnovni podatki kot so ime, naslov in rojstni datum. Druge podatke, kot so številke transakcijskega računa in telefonske številke, pa naj bi preiskovalci lahko dobili samo na podlagi ustreznega naloga.

V Nemčiji so se za vzpostavitev centralnega registra neonacistov odločili, ko so na dan prišle pomanjkljivosti v preiskavah umorov v Nemčiji, ki so jih zakrivili desničarski skrajneži iz skupine z imenom Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Ti so lahko prav zaradi nezadovoljivega sodelovanja med policisti in uradi za zaščito ustave več let nekaznovano morili po državi, zaključuje STA.