Nemški socialdemokrati za veliko koalicijo s kanclerko Angelo Merkel

Nemčija je skoraj tri mesece po volitvah dobila novo vlado. Večina članstva SDP namreč ne nasprotuje veliki koaliciji.

Objavljeno
14. december 2013 16.26
GERMANY-POLITICS-PARTY-GOVERNMENT-COALITION-SPD-VOTE-COUNT
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin − Skoraj tri mesece po volitvah Nemčija končno dobiva novo vlado. V nekdanji poštni železniški postaji v berlinskem Friedrichshainu so socialdemokrati v soboto popoldne razglasili, da večina njihovega članstva ne nasprotuje veliki koaliciji s konservativno unijo CDU/CSU kanclerke Angele Merkel in bavarskega premiera Horsta Seehoferja. Glasovalo je več kot tristo tisoč socialdemokratov, torej kar sedemdeset odstotkov članstva največje levosredinske stranke Nemčije.

Razprave, ali je takšno odločanje v skoraj 82 milijonski državi sploh v skladu z ustavo, so vsaj za zdaj končane, bolj ali manj znani pa so že tudi prvi ministri, vsaj na socialdemokratski strani. Zunanji minister bo spet Frank Walter Steinmeier, predsednik stranke Sigmar Gabriel bo prevzel gospodarsko ministrstvo skupaj z resorjem za energijo, ministrica za delo in socialo bo dosedanja generalna sekretarka SPD Andrea Nahles, Manuela Schwesig iz Mecklenburga Predpomorjanskega bo prevzela ministrstvo za ženske in družino, Barbara Hendricks resor za okolje ter Heiko Maas pravosodje.

Socialdemokrati so že poskrbeli za ravnotežje med spoloma v svojem delu vlade, na strani CDU in CSU pa za zdaj pričakujejo, da bo finančni minister ostal Wolfgang Schäuble,minister za obrambo Thomas de Maizière pa se bo, kot kaže, moral vendarle posloviti, obrambni resor bo, poroča revija Spiegel, kot prva ženska na tem položaju prevzela dosedanja ministrica za delo in socialo Ursula von der Leyen. Več bodo razglasili v prihodnjih dneh, že zdaj pa je slišati, da bo vladni kabinet zapustil vplivni minister za posebne naloge Ronald Pofalla.

Vplivni politik menda odhaja zato, ker si želi več zasebnega življenja in nove zaposlitve v gospodarstvu, številni nemški konservativci pa so zelo nezadovoljni z marsičem, kar so zaradi izpada dosedanje liberalne koalicijske partnerice iz bundestaga kljub visoki zmagi CDU/CSU lahko dosegli socialdemokrati. Nemčija bo dobila najnižjo zajamčeno plačo, mnogi se bodo spet lahko upokojevali pri 63. letih, opazovalci pa pričakujejo še več odločitev za večjo državno in socialno potrošnjo. Najprej pa bodo novi koalicijski partnerji v ponedeljek podpisali pogodbo, potem pa bo predsednik države Joachim Gauck Bundestagu predlagal Angelo Merkel za ponovno kanclerko Nemčije in pri veliki večini, ki jo imajo v parlamentu stranke nove koalicije, bo izvolitev le še formalnost. Dolgih medenih tednov pa vlada vseeno ne more pričakovati, težavne odločitve kot tiste o (pre)visoki ceni energije ne morejo več dolgo čakati.