Nenehni porodni krči reforme Obamacare

Prenovo spletnih strani za zdravstveno zavarovanje spremljajo nove in nove odpovedi delov reforme.

Objavljeno
29. november 2013 18.08
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Bela hiša je za leto dni preložila še en pomemben del reforme zdrav­stvenega zavarovanja, mala podjetja bodo lahko šele novembra 2014 začela uporabljati spletno stran za nakupe zdravstvenih zavarovanj za zaposlene. Predstavniki administracije so povedali, da se osredotočajo na popravilo osrednje spletne tržnice zdravstvenih zavarovanj, ki bi po napovedi­ predsednika Baracka Obame danes morala začeti delovati brez (hujših) zastojev.

Številni delavci in njihove družine v manjših ameriških podjetjih nimajo zdravstvenega zavarovanja, saj ta pogosto ne ponujajo kolektivnih programov zavarovanja, kot jih imajo večja podjetja. Delovanje spletne strani so sprva prestavili za mesec dni, očitno pa je krpanje glavne strani HealthCare.gov, namenjene posameznikom, tako obsežno, da jim je zmanjkalo časa za mala podjetja. Ta bodo sicer lahko sklepala (neobvezna) zavarovanja prek zastopnikov zavarovalnic, poleg tega je Bela hiša že pred časom prestavila uvedbo kolektivnih zavarovanj za podjetja z več kot 50 zaposlenimi na leto 2015.

Nove težave reforme zdravstvenih zavarovanj so brž izkoristili na desnici. John Boehner, predsednik spodnjega doma kongresa z republikansko večino, je dejal, da je »predsednik odgriznil več, kot lahko prežveči, mala podjetja pa občutijo posledice«. Po njegovih besedah so številna mala podjetja že imela programe zdravstvenih zavarovanj za zaposlene, a so jih morala odpovedati, ker niso dosegala meril, ki jih uvaja reforma. »Zdaj pri iskanju novih zavarovanj nimajo dostopa do sistema, ki ga je obljubljal predsednik, ampak morajo uporabljati postopke, ki smo jih bili navajeni v petdesetih letih,« je prvi republikanec v kongresu vtiral sol v predsednikovo najglobljo rano.

Številni zamujeni roki

Glavna spletna stran, ki je s kolapsom ob začetku delovanja 1. oktobra povzročila val hudih kritik in poglobila odpor Američanov do reforme, te dni deluje precej bolje, a v soboto to morda ne bo dovolj. Bela hiša na čelu z Obamo je namreč obljubila, da bodo do konca novembra odpravili težave in bo spletna tržnica »veliki večini uporabnikov« omogočala nemoteno prijavo, nato pa izbiranje ustreznega zavarovanja. Po besedah tiskovne predstavnice administracije Julie Bataille lahko zdaj nanjo brez težav hkrati dostopa okoli 25.000 uporabnikov, zelo blizu so že hkratnemu delovanju za 50.000 uporabnikov. »A nas čaka še veliko dela,« je priznala tudi Bataillova.

Sredina preložitev je le del številnih zamujenih rokov, ki pestijo reformo, med drugim so ta teden morali odpovedati tudi uvedbo prijavnega orodja v španščini. Težave­ so pri Obamovi napovedi, da zavarovalnicam letos ni treba prekiniti posameznih zavarovanj, ki ne ustrezajo merilom reforme. Kar nekaj zveznih držav na čelu z veliko Kalifornijo je dejalo, da se ne bo držalo tega odpustka in da bo pri njih obvezno treba zamenjati stara zavarovanja z novimi, ustreznejšimi (in pogosto dražjimi), saj je to potrebno za finančno vzdržnost reforme. Hkrati je zakasnela odločitev Bele hiše ujezila štiri milijone ljudi, ki so jim zavarovalnice odpovedale dosedanja zavarovanja.

Kako uspešna je prenova strani, ne bo povsem jasno do sredine januarja, saj administracija objavlja podatke o sklepanju zavarovanj s precejšnjim zamikom. Tako bomo sredi decembra izvedeli, kaj se je na strani dogajalo ta mesec, ko je prevzela prenovo krizna ekipa pod vodstvom Jeffa Zientsa, Obamovega »ministra za učinkovitost«. Toda številni strokovnjaki ostajajo skeptični do hitrih popravkov. David Brailer, ki je informacijsko tehnologijo v zdravstvu usklajeval v vladi Georgea Busha mlajšega, meni, da še tako velika, briljantna in delovna ekipa ne more na hitro odpraviti nakopičenih težav. »Ženska lahko v devetih mesecih rodi otroka, devet žensk pa ga ne more v enem mesecu,« je slikovito ponazoril, da se nekaterih stvari ne da pospešiti.