Nepal: letalsko nesrečo preživelo šest ljudi

V nesreči manjšega letala je sicer umrlo 15 ljudi, med njimi 13 Indijcev in pilota iz Nepala.

Objavljeno
14. maj 2012 12.38
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Katmandu − V nesreči letala, ki je strmoglavilo med pristajanjem na visokogorskem letališču v bližini mesta Jomsom na severu Nepala, je umrlo 15 ljudi, šest potnikov pa je nesrečo preživelo.

Med mrtvimi je 13 romarjev iz Indije, dve žrtvi pa sta pilota iz Nepala. Nesrečo so po navedbah nemške tiskovne agencije DPA preživeli nepalska stevardesa, dve deklici, Indijec in dva tujca, po prvih podatkih Danca. Vseh šest preživelih so odpeljali v bolnišnico v kraju Pohara.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik policije Binod Singh, je letalo družbe Agni Air, ki je bilo na poti iz turističnega mesta Pohara, pristajalo na letališču v Jomsomu, a je zapeljalo na blatno strmino in trčilo v hrib. Zaenkrat domnevajo, da je imelo letalo morda tehnične težave.

To je že druga večja nesreča letalske družbe Agni Air v manj kot dveh letih. Avgusta 2010 je zaradi slabega vremena v bližini Katmanduja namreč strmoglavilo manjše letalo, pri čemer je umrlo vseh 14 potnikov in članov posadke.

Potovanje z letalom je v Nepalu sicer zelo priljubljeno, saj so cestne povezave slabe, številne skupnosti, še posebej na goratih območjih, pa so dostopne le peš ali z letalom. Letalske nesreče so zato razmeroma pogoste, še posebej v poletnem monsunskem obdobju, ko je vidljivost zelo slaba.