Neurje v Veliki Britaniji in Franciji zahtevalo več žrtev

Močno oviran je promet, več sto tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike.

Objavljeno
24. december 2013 21.16
TOPSHOTS-FRANCE-WEATHER-STROM
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Pariz, Madrid - Veliko Britanijo in Francijo sta pred božičem prizadela močan veter in silovito deževje. Poročajo o več smrtnih žrtvah. Zaradi orkanskega vetra in obilnega deževja je močno oviran promet, več deset tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Neurje je divjalo tudi po severozahodu Španije.

V Veliki Britaniji so danes umrli trije ljudje. V narasli reki na severozahodu Anglije so našli mrtvega moškega, na severu Walesa pa je reka odnesla žensko. Še en moški je utonil na jugozahodu Anglije, ko je za svojim psom skočil v naraslo reko. Dve osebi sta umrli v ponedeljek v prometnih nesrečah, ki jih je povzročilo slabo vreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V kraju Calvados na severozahodu Francije se je zid zrušil na 12-letnega dečka, ki je podlegel poškodbam. Malo upanja je za ruskega mornarja, ki je padel z ladje v morje približno 200 kilometrov od Bresta. Veter je takrat pihal s hitrostjo 120 kilometrov na uro, valovi pa so bili visoki sedem metrov. Reševalci so v ponedeljek pozno zvečer prekinili reševalno akcijo.

Na severu in severozahodu Francije je brez elektrike popoldne še vedno bilo okoli 145.000 gospodinjstev, v Bretanji in Normandiji je bil močno oviran letalski in železniški promet. Več letov je bilo poleg tega odpovedanih v Lilleu na meji z Belgijo. Francoska meteorološka služba je zaradi močnega vetra in valov za 23 departmajev razglasila oranžni alarm, kar je druga najvišja stopnja.

V Franciji so zaradi močnih vetrov zaprli med turisti zelo priljubljeni grad Versailles v bližini Pariza, preventivno pa so svoja vrata zaprla tudi številna smučišča v Pirenejih, navaja AFP.

Na Otoku so prav tako razglasili opozorilo druge najvišje stopnje za dobršen del južne polovice Anglije in Walesa, izdali pa so tudi skupno 438 opozoril pred poplavami, od tega skoraj 120 na jugovzhodu in jugozahodu Anglije. Na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick so odpovedali več deset poletov, večinoma na evropskih linijah. Na letališču v Southamptonu so odpovedali vse polete. Moten je tudi trajektni promet v Rokavskem prelivu med Francijo in Veliko Britanijo.

V Veliki Britaniji so po navedbah tamkajšnjih oblasti 420.000 gospodinjstvom ponovno vzpostavili dobavo elektrike, medtem ko je brez nje še vedno 130.000 domov. Najbolj prizadeti pa so prebivalci Kenta, Surreya in Sussexa.

Tudi s severa Nizozemske poročajo o odpovedanih trajektih in poškodovanih zgradbah. Med njimi je nogometni stadion kluba PSV v Eindhovnu na jugu države. O težavah poleg tega poročajo iz Irske, neurje pa je že doseglo tudi severozahod Španije.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je neurje v Španiji podiralo drevesa in v več krajih prekinilo oskrbo z elektriko. V kraju Covas v Galiciji, ki jo je slabo vreme zaenkrat najbolj prizadelo, je drevo v ponedeljek zvečer padlo na železniške tire, zaradi česar je iztiril vlak, kakih deset potnikov na njem pa v nesreči ni bilo poškodovanih.

Na atlantski obali Galicije so razglasili najvišji alarm, saj pričakujejo vetrove s sunki do 140 kilometrov na uro in močno deževje. Na letališču v Bilbau v Baskiji so danes odpovedali več letov.