New Delhi: Še ena turistka žrtev skupinskega posilstva

V indijski prestolnici je skupina moških posilila 51-letno dansko turistko in znova opozorila na pereč problem odnosa do žensk.

Objavljeno
15. januar 2014 17.30
INDIA-DENMARK-WOMEN-RAPE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi - Skupinsko posilstvo 51-letne danske turistke v  središča New Delhija, ki se je izgubila na poti do hotela in za pomoč prosila napačno skupino moških, je znova opozorilo na pereč problem družbe, ki je pred nekaj več letom dni zaradi brutalnega posilstva študentke množično zahtevala ostrejše kazni za storilce.

Indijska policija, ki je v povezavi s posilstvom turistke že zaslišala več moških, je sporočila, da za zdaj še niso nikogar aretirali. »Vsekakor je bila v ta dogodek vpletena več kot ena oseba. A bomo natančnejše število ljudi, ki jih iščemo, sporočili pozneje,« je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Radžan Bagat.

Po poročanju tujih medijev, je skupina moških popotnico napadla, ko jih je ta prosila za napotke do njenega hotela. O spolnem napadu je obvestila upravnika hotela, ta pa se je nato obrnil na policijo. »Ženska je danes zjutraj zapustila Indijo,« je povedal Bagat.

Organizacije za pravice žensk opozarjajo, da kljub nedavni spremembi zakonodaje, ki za storilce predvideva do 20 let zapora, ulice za mnoge ženske, predvsem iz revnejših slojev, niso nič varnejše. »Miselnost se ni spremenila. To je velik izziv,« je povedala Randžana Kumari, predstavnica indijskega Centra za družbene raziskave.

Med žrtvami brutalnih spolnih napadov so se v preteklih letih znašle tudi številne turistke. Ministrstvo za turizem, ki se boji, da bi lahko tovrstni primeri ogrozili dobičkonosno turistično industrijo, je zato lansko leto sprožilo kampanjo »Spoštujem ženske«, s katero je poskušalo pomiriti strahove.

Da se po odmevnem posilstvu 23-letne indijske študentke, ki je pozneje za posledicami poškodb tudi umrla, stvari vendarle spreminjajo na bolje, priča vse večje število prijavljenih posilstev. Strah pred stigmatizacijo in neodzivnostjo policije je namreč številne žrtve v preteklosti prisilil v molk. Med januarjem in oktobrom lani pa je samo v Delhiju posilstvo prijavilo 1330 žensk, skoraj polovica več kot v celotnem letu 2012.