New York v strahu pred žensko v hlačah

Predsednica newyorškega mestnega sveta Christine C. Quinn je objavila kandidaturo za županjo New Yorka.

Objavljeno
27. marec 2013 15.20
Posodobljeno
28. marec 2013 08.00
reu new york
R. Z.
R. Z.

Washington − Ameriške medije vznemirja ženska − članica demokratske stranke in predsednica newyorškega mestnega sveta Christine C. Quinn, ki je pred dobrima dvema tednoma objavila kandidaturo za županjo New Yorka. Če ji bo na novembrskih volitvah uspelo, bo ne samo prva ženska na čelu New Yorka, ampak tudi prva odkrito homoseksualna županja.

Nekateri jo povezujejo s sedanjim županom Michaelom Bloombergom, zlasti zato, ker je Quinnova leta 2008 podprla spremembo predpisa, ki mu je omogočil, da se je lahko potegoval za že tretji županski mandat. Ta epizoda menda meče senco dvoma na obljube Quinnove, da si bo prizadevala za New York, v katerem bosta prostor pod soncem našla srednji in delavski družbeni razred.

»Mestnemu svetu vlada z jekleno pestjo,« se nad Quinnovo pridušajo komentatorji newyorške lokalne politike. Pri časniku New York Times so ji pred dnevi posvetili portret, v katerem so se ukvarjali zlasti z njenim temperamentom, pogostim kričanjem in preklinjanjem. Tistim, ki so se ji zamerili, je večkrat grozila, da jim bo odrezala intimne dele telesa, je pisal časnik. Našli so več kot ducat zdajšnjih in nekdanjih mestnih uradnikov, lobistov in političnih sodelavcev, ki so pripovedovali o sporih, ki so se pogosto razvili v vpitje in kritiziranje, kar so včasih spremljale še kletvice. Nihče izmed njih se »iz strahu pred povračilom« ni hotel javno izpostaviti. Nekdanji donator političnih kampanj, spet brez imena, je časniku zaupal, da je Quinnova nekoč sestanku deset minut vpila nanj, pri čemer je »vsaj dvajsetkrat uporabila besedo na f«. To ga je tako presenetilo, da ni vedel, kaj naj stori.

V mestu, kjer je urejeno površje pomembnejše od gnile notranjosti, kandidatura Quinnove bržčas vzbuja resen strah pred županjo, ki bi bila preblizu navadnim ljudem. O tem pričajo tudi nekatere ocene njenega predvolilnega video oglasa, češ da je namenjen »montaži njene osebnosti«. V njem je Quinnova, ki je odrasla na newyorškem Long Islandu, povedala, da je ne zanima govorjenje, iskanje krivcev in pritoževanje, temveč to, da opravi, kar si je zadala.