»Ni dokazov ali znakov manipulacije s črno skrinjico«

Na Nizozemsko so danes prispeli novi posmrtni ostanki žrtev strmoglavljenja malezijskega letala.

Objavljeno
24. julij 2014 21.40
UKRAINE-CRISIS-NETHERLANDS/
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Eindhoven - Na Nizozemskem sta pristali dve vojaški letali z novimi posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine. Letali sta v Eindhoven dostavili 74 krst, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že v sredo je sicer na Nizozemsko prispelo 40 trupel žrtev tragedije.

Iz Eindhovna bodo posmrtne ostanke prepeljali v vojašnico v Hilversumu blizu Amsterdama, kjer bodo izvedli forenzične preiskave in identifikacijo žrtev, povzema Slovenska tiskovna agencija. Krste so danes, tako kot v sredo, sprejeli z vojaškimi častmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po kratki slovesnosti in minuti molka so jih nato odpeljali proti vojašnici.

Tam mednarodna skupina 200 strokovnjakov že izvaja proces identifikacije žrtev. V skupini sodeluje 120 Nizozemcev ter strokovnjaki iz Nemčije, Belgije, Velike Britanije, Avstralije, Indonezije, Nove Zelandije in Malezije.

Medtem pa v vseh državah, od koder so izvirale žrtve, policija zbira informacije o vseh 298 ljudeh, ki so bili v času strmoglavljenja na krovu letala. Prav tako pri tem zbirajo vzorce DNK. Takoj ko bodo žrtve identificirane, bodo najprej obvestili svojce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Največ žrtev, 193, je bilo iz Nizozemske.

Preiskave se nadaljujejo tudi na prizorišču strmoglavljenja na vzhodu Ukrajine. Strokovnjaki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) imajo neoviran dostop do prizorišča in delujejo v relativno varnih pogojih, poroča ruska tiskovna agencija Itar Tass. V preiskavah sodelujejo tudi malezijski in avstralski strokovnjaki.

Nizozemski preiskovalci pa so prenesli podatke iz ene od črnih skrinjic letala in prišli do sklepa, da se z njo ni manipuliralo. »Ni dokazov ali znakov manipulacije s skrinjico. Podatki, ki so veljavni, so bili uspešno preneseni,« so sporočili iz nizozemskega odbora za varnost OVV. Že v sredo je OVV sporočil, da so uspešno prenesli podatke s skrinjice, ki snema zvok v pilotski kabini. Obe skrinjici sicer preučujejo v laboratoriju v Farnboroughu na jugu Anglije.

Vzrok letalske katastrofe je bil skoraj zagotovo sestrelitev, vprašanje pa je, kdo jo je izvedel. Ukrajinska vlada in Zahod obtožujeta proruske separatiste, saj je letalo strmoglavilo na območju pod njihovim nadzorom. Medtem separatisti in Rusija za sestrelitev obtožujejo ukrajinske sile.