Nič bližje rešitvi uganke o izginulem letalu

Malezija je sporočila, da je kitajska satelitske posnetke domnevnih razbitin objavila po nesreči in da ne gre za dele letala.

Objavljeno
13. marec 2014 11.57
VIETNAM-MALAYSIA-CHINA-MALAYSIAAIRLINES-TRANSPORT-ACCIDENT
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kuala Lumpur − Šesti dan po izginotju potniškega letala 777 letalske družbe Malaysia Airlines, na krovu katerega je bilo 239 potnikov in članov posadke, udeleženci iskalne akcije še vedno tavajo v temi. Plamen upanja, ki ga je pozno sinoči prižgal kitajski satelit, ki je na območju, kjer je letalo izginilo z radarjev, odkril tri večje plavajoče objekte, sta danes znova utrnili vietnamski letali. Na širšem območju namreč nista našli nobenih sledi za pogrešanim letom.

Nekaj ur pozneje je malezijski obrambni minister sporočil, da je kitajska satelitske posnetke objavila nenamerno in da vsekakor ne gre za razbitine letala. »Posnetki na spletu so bili objavljeni po nesreči,« je v izjavi za javnost zapisal kitajski veleposlanik v Maleziji.

Malezijske oblasti, ki so se znašle pod točo kritik, prisegajo, da preverijo vse »konkretne namige« o lokaciji letala, a so se doslej vsi izkazali za napačne. Za napačno pa so malezijske oblasti označile tudi poročanje ameriškega The Wall Street Journala, ki je poročal, da naj bi letalo po oddaji zadnjega signala letelo še pet ur. WSJ je trdil, da motorji Rolls Roycea, s katerimi je opremljeno letalo, za potrebe vzdrževanja proizvajalcu periodično sami oddajajo podatke, a sta po trditvah malezijskega obrambnega ministra tako Boeing in Rolls Royce navedbe časnika zanikala.

Kakršnekoli kredibilne informacije o usodi potnikov z največjo tesnobo pričakujejo njihovi svojci. »Vsak dan se zdi kot večnost,« je za ameriški CNN povedala Danica Weeks, ki pogreša svojega soproga Paula. »Molim, da mi ga vrnejo. To je vse, kar lahko storim. Ni nekega zaključka, ni nobenih informacij,« je dejala.

»Razumem, lahko noč«, potem je sledila tišina

Usoda letala boeing 777, ki je v soboto malo po polnoči po lokalnem času vzletelo iz letališča v Kuala Lumpurju, tako ostaja skrivnost. Letalo je približno uro po vzletu, okoli pol druge ure zjutraj po lokalnem času, ko je bilo nekje nad Tajskim zalivom med Malezijo in Vietnamom, izginilo na potovalni višini, pred tem pa ni oddalo klica v sili, sporočila o slabih vremenskih pogojih ali kakršnih koli drugih težavah.

Malezijski veleposlanik na Kitajskem je na srečanju s sorodniki potnikov razkril, da je pilot ob prehodu iz malezijskega v vietnamski zračni prostor nadzornemu stolpu sporočil »Razumem, lahko noč«, kar po pisanju britanske mreže BBC nakazuje, da je bilo na krovu letala le nekaj minut, preden je izginilo z radarjev, vse v redu.

Med morebitnimi vzroki nesreče so po pisanju agencije AP eksplozija, okvara motorjev, silovita turbulenca, napaka pilota ali celo samomor. Malezijski vodja civilnega letalstva Azarudin Abdul Rahman ni izključil niti možnosti, da so letalo ugrabili ali da je razpadlo v zraku. »Preiskujemo vse možnosti,« je dejal. Da bodo preiskovalci ugotovili, kaj se je zgodilo, bodo morali pridobiti podatke črnih skrinjic in natančno preiskati morebitne razbitine letala, kar bi lahko trajalo več mesecev ali celo let.