Nikolić: Če do 2. aprila ne bo dogovora s Prištino, novi pogovori šele čez leto dni

Srbski predsednik je včeraj znova poudaril, da Beograd ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova.

Objavljeno
26. marec 2013 09.29
Posodobljeno
26. marec 2013 09.36
Serbia Kosovo
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da če Beograd s Prištino do 2. aprila, ko je napovedan nov krog dialoga, ne bo dosegel rešitve za sever Kosova, bo novo srečanje šele čez leto dni. Kot je še dejal po poročanju Slovenske tiskovne agencije to sicer »ne bi bilo konec sveta«, vendar pa bi bila vlada na veliki preizkušnji.

Nikolić je še opozoril, da je Srbija v ponedeljek opredelila svoje »rdeče črte«, preko katerih ne bo šla. Prva med njimi je, da ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova; druga pa, da ne bo dovolila, da se na območju srbske manjšine na Kosovu »ne pojavi kakršna koli oborožena sila«, piše STA.

Prav tako bo Srbija vztrajala, da vlada v Prištini ne bi mogla zaustaviti izvajanja tistih pristojnosti, ki pripadajo srbski skupnosti na Kosovu po zakonodaji o lokalni samoupravi, je še dejal Nikolić. Napovedal je, da bo srbska vlada do četrtka oblikovala podrobnejši načrt, kakšne pristojnosti naj bi to bile, načrt pa bo predstavila tudi v srbskem parlamentu.

V Bruslju je prejšnjo sredo potekal sedmi krog dialoga predsednikov vlad Srbije in Kosova, Ivice Dačića in Hashima Thaqija, nad katerim bdi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton. Rešitev za sever Kosova je zelo blizu, je tedaj ocenila Ashtonova in izrazila upanje, da bo dogovor dosežen na naslednjem sestanku 2. aprila, zaključuje STA.