Nikolić mednarodno skupnost poziva, naj zaščiti Srbe na Kosovu

Srbski predsednik Tomislav Nikolić meni, da so kosovske oblasti v celoti odgovorne za včerajšnji incident.

pet, 29.06.2012, 17:13

Beograd − Potem ko je včeraj na mejnem prehodu Merdare med Srbijo in Kosovom izbruhnilo nasilje med Srbi ni kosovskimi policisti, je srbski predsednik Tomislav Nikolić mednarodno skupnost danes pozval, naj zaščiti Srbe na Kosovu.

Nikolić je mednarodne organizacije, ki so prisotne na Kosovu, pozval, naj »izpolnijo svoje dolžnosti v skladu s svojimi mandati in zagotovijo varnost ter zavarujejo pravice vseh državljanov Kosova«, piše Slovenska tiskovna agencija. Poudaril je, da so kosovske oblasti v celoti odgovorne za incident, ki ga je označil za »odkrito provokacijo« v času, ko bi sicer morali pomiriti napetosti in nadaljevati dialog med Prištino in Beogradom pod okriljem Evropske unije.

Kot smo na Delu že poročali, je skupina Srbov je včeraj, ko so v Srbiji obeleževali Vidov dan - dan, na katerega je leta 1389 potekala slovita bitka na Kosovem polju - želela obiskati Gazimestan, prizorišče bitke, kjer je Srbija po spopadu s Turki padla pod Otomansko cesarstvo.

Na severu Kosova, pri Vučitrnu, jih je ustavila kosovska policija in zahtevala, da se preko mejnega prehoda Merdare vrnejo nazaj v Srbijo. Tam se je nato zgodil incident, v katerem je bilo ranjenih okoli 30 Srbov in 20 kosovskih policistov.

Prav tako v četrtek pa je bilo v kosovski prestolnici Priština s kamenjem napadenih pet avtobusov, v katerih so se prevažali srbski šolarji. V incidentu je bilo lažje ranjenih okoli deset otrok, dva od njih so morali prepeljati v bolnišnico. Napad so potrdili tudi predstavniki Nata na Kosovu, ki so sporočili, da so neznanci »na pet srbskih avtobusov v središču Prištine metali molotovke«.

Izboljšanje odnosov med Beogradom in Prištino je sicer eden ključnih pogojev, da Srbija, kandidatka za članstvo v EU, dobi datum za začetek pristopnih pogajanj, zaključuje STA.

Povezane novice

Irinej: Kosovo je srbski Jeruzalem
28. junij ob 11:34
Patriarh je na Vidov dan sporočil, da je Kosovo bilo in bo ostalo srbska zemlja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se