Nikolićeva zmaga, Dodikov poraz?

Nikolićeva zmaga je bila presenečenje tudi v BiH, kjer je predsednik SNSD in Republike srbske Dodik odkrito podpiral Tadića.

Objavljeno
22. maj 2012 20.44
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

Sarajevo - Poglavitno vprašanje, s katerim se te dni ukvarjajo v BiH, se glasi, koliko bo zmaga Tomislava Nikolića na srbskih predsedniških volitvah pripomogla k napredovanju ali nazadovanju odnosov med državama in stabilnosti tega območja.

Nikolićeva zmaga je bila gotovo presenečenje tudi v BiH, predvsem pa v srbski entiteti, kjer je predsednik SNSD in Republike srbske Milorad Dodik do zadnjega odkrito podpiral Tadića. Opozicija v Banjaluki je že med predvolilno tekmo opozarjala Dodika, naj ne zlorablja pooblastil predsednika entitete pri skoraj nogometnem navijanju za Tadića, še zlasti po tem, ko je bil ta, resda zgolj za las, poražen tudi na parlamentarnih volitvah.

Sicer pa je bil Tadićev poraz veliko presenečenje za vse strukture oblasti in politike, pa tudi za predstavnike državnih institucij in političnih strank. Zdaj vsi veliko resneje analizirajo morebitne rešitve ob imenovanju nove vlade v Beogradu, pa tudi prihodnje odnose med državama, pri čemer se spominjajo nekdanje Nikolićeve podpore četniškemu gibanju in odcepitvi srbske entitete od BiH. Vse do drugega volilnega kroga je bila večina analitikov v BiH mnenja, da se, ne glede na to, kdo bo zmagal, politika Srbije do BiH ne bo bistveno spremenila. Zdaj pa je zlasti v srbski entiteti vse več tistih, ki pričakujejo spremembe. Te najbolj jasno napoveduje SDS, pa tudi Dodikova opozicija v Republiki srbski.

»Tadićeva politika je bila dvolična«

Po splošnem mnenju je volilni izid posledica demokratične volje državljanov Srbije in njihove želje po spremembi, saj so nezadovoljni z gospodarskimi razmerami v državi. V BiH upajo, da nastale spremembe ne bodo ustavile napredovanje odnosov med državama, ki jih doslej skorajda ni bilo. Politiko, ki jo je vzpostavil Tadić, so v Sarajevu že zdavnaj pred volitvami ocenili kot dvolično. Pozitivni razvoj je bil v glavnem omejen na dejavnosti, ki so izvirale iz posebnih odnosov med Srbijo in srbsko entiteto.

Vodja Demokratske stranke in bivši predsednik RS Dragan Čavić je za agencijo Anadolija izjavil, da je bila zanj Nikolićeva zmaga pričakovana. Po njegovem mnenju bo nova srbska oblast pripomogla k sprostitvi odnosov med državama, Nikolić pa je za BiH boljša rešitev, ker bo izvajal bolj načelno politiko do celotne BiH v nasprotju s Tadićem, ki se je osredotočil samo na srbsko entiteto. SDS, ki je že prej izstopila iz koalicije s SNSD, je Dodiku svetovala, naj se novemu predsedniku Srbije opraviči, ker je navijaško podpiral Tadića, in odstopi s položaja predsednika SNSD.

Mladen Ivanić, predsednik PDP, pa je prepričan, da bo imela izvolitev Nikolića resne posledice za celotno območje in da bo zaradi Tadićevega poraza poraženec tudi Milorad Dodik, ki je svojo usodo povsem neprimerno, po nepotrebnem in preveč neposredno povezal z enim samim človekom. Takšno Dodikovo vedenje kaže, da je mislil, da je vsemogočen in da je njegova podpora v Srbiji dovolj za Tadićevo zmago.

Politične stranke v Sarajevu so zelo zadržane pri napovedih, kaj bo v prihodnje. Po njihovem mnenju ne more biti nič slabše, kot je bilo pod Tadićem, s katerim BiH ni rešila niti enega spornega vprašanja, od meja, vrnitve predvojnega premoženja podjetij BiH, vrednega več sto milijonov dolarjev, do vmešavanja v notranje zadeve BiH.

Obe stranki HDZ v Hercegovini pa se bolj ukvarjata z izvolitvijo Tomislava Karamarka za novega predsednika HDZ Hrvaške in z odnosi, ki jih bo starejši brat vzpostavil do medsebojno sprtih hrvaških politikov v BiH. Bo podpora, ki jim jo je izkazovala Jadranka Kosor, poslej bolj zmerna in primernejša za odnose med neodvisnima državama in ali bodo preiskave kaznivih dejanj na sedežu HDZ zajele tudi »podružnice« v tujini in mlajša brata. Iz hrvaških strank tudi opozarjajo, da prejšnje Nikolićeve izjave niso pomirjujoče vplivale na hrvaške in srbske volitve in da še zdaleč niso pripomogle k umiritvi razmer na tem območju.