»Rusija ne bo histerično vrnila udarca«

Ruski zunanji minister o sankcijah, ukrajinski vojni in preiskavi strmoglavljenega potniškega letala pod taktirko VS OZN.

Objavljeno
28. julij 2014 08.45
Posodobljeno
28. julij 2014 08.45
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MALAYSIA-ACCIDENT-CRASH
B. Č., zunanja politika
B. Č., zunanja politika

Moskva − Za veliko državo se ne spodobi, da histerično udari nazaj, je danes prvi človek ruske diplomacije Sergej Lavrov odgovoril na novinarsko vprašanje, kakšen bo ruski odgovor na nov paket ostrejših sankcij, ki grozijo iz Bruslja. »Ne morem reči, da smo tega veseli,« je dodal, »a nemara bomo tako postali bolj samostojni in bomo bolj zaupali lastnim silam.«

Tudi evropske države, ki so se odločale o novih kaznih proti Rusiji, niso pokazale pretiranega navdušenja, je ugotavljal diplomat, ki vodi rusko zunanje ministrstvo že dobro desetletje. Ponovil je besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, da sankcije nikoli ne zadenejo svojega cilja in da z uvajanjem takšnih enostranskih ukrepov nihče ne more zmagati. Moskva v ravnanju Zahoda vidi zgolj željo, da bi Rusijo za vsako ceno kaznovali. Po besedah Lavrova bodo zahodni politiki do avgusta pohiteli z novimi sankcijami, da bodo potem lahko odšli na dopust. »To je vse umetno,« je dodal minister in Zahod obtožil, da ne zna niti artikulirati, kaj pričakuje od Rusije. »Ves čas govorijo, da bodo uvedli nove kazni, če Moskva ne bo spremenila politike. Kaj pa to pomeni, ni še nihče pojasnil,« je izjavil Lavrov.

Ponovil je, da se Moskva zavzema za mednarodno preiskavo o vzrokih za nesrečo malezijskega boeinga, v katerem je nad vzhodnoukrajinskimi bojišči umrlo skoraj 300 ljudi. Nad njo mora po njegovih besedah bedeti varnostni svet Združenih narodov. Rusija je svoje gradivo že posredovala ZN in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, je dodal Lavrov in pozval zahodne »partnerje«, naj tudi oni storijo to, ne pa da se skrivajo za tajnostjo domnevnih dokaznih materialov.

Mednarodni preiskovalci zaradi ponovnih spopadov v zadnjih dneh niso mogli do kraja, kamor je potniško letalo strmoglavilo, zato je Lavrov zahteval, naj Kijev spoštuje odločitev VS ZN o prekinitvi ognja v okolici katastrofe. To je po njegovih besedah le en primer tega, kako ukrajinske oblasti ne spoštujejo mednarodnih dogovorov: od tistega začetnega sporazuma v februarju, ko se je opozicija s posredovanjem evropskih zunanjih ministrov s prejšnjimi ukrajinskimi oblastmi dogovorila o vzpostavitvi vlade narodne rešitve, pa so ga »majdanovci« čez noč prekršili, do mednarodnih zavez o začetku dialoga vseh Ukrajincev o svoji ustavni prihodnosti in vzpostavitvi premirja. Lavrov je spomnil, da so pri vseh teh sporazumih sodelovali tudi zahodni voditelji, pa ni slišati nobenih pritiskov na Kijev, naj jih spoštuje.

Minister je obtožil dvoličnosti zahodne politike, ki je prejšnje ukrajinske oblasti svarila pred uporabo sile nad protestniki, zdaj pa si zatiska oči, ko nove oblasti s tanki in letali streljajo po lastnem prebivalstvu. Dvolični so po njegovih besedah tudi zahodni mediji, ki se izogibajo poročanju o navalu ukrajinskih beguncev v Rusijo. Ponovil je, da Rusija ne oborožuje upornikov in ne strelja čez mejo. Če ne bi bilo poskusov ZDA in Ukrajine, da bi zavrli rusko pobudo o napotitvi opazovalcev Ovseja na rusko-ukrajinsko mejo, bi ti lahko že dva tedna poročali o dogajanju, je pripomnil Lavrov. Zdaj pričakuje, da bodo zasedli položaje ob meji že v prihodnjih dneh.