Nočno obstreljevanje še zaostrilo odnose med Izraelci in Palestinci

Umore najstnikov obsojata obe strani, obračunavanje in nočno obstreljevanje pa tudi v mednarodni skupnosti.

Objavljeno
03. julij 2014 12.21
Posodobljeno
03. julij 2014 13.03
PALESTINIAN-ISRAEL/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Jeruzalem − Odnosi med Izraelci in Palestinci se zaostrujejo, napetost na območju pa stopnjuje. Včerajšnjemu krvavemu obračunavanju v vzhodnem Jeruzalemu je sledilo nočno obstreljevanje.

Z območja Gaze je Izrael doseglo več kot deset raket, ki so povzročile gmotno škodo; na kar se je izraelska vojska odzvala z letalskimi napadi, pri čemer je bilo v Gazi ranjenih 11 Palestincev, med njimi en huje. A nasilni izgredi, ki so po ugrabitvi, mučenju in umoru palestinskega najstnika − domneven povračilni ukrep za smrt treh izraelskih najstnikov, ki so jih ugrabili 12. junija, njihova trupla pa so v ponedeljek našli na Zahodnem bregu − včeraj izbruhnili v Jeruzalemu, se danes niso ponovili. V včerajšnjih spopadih je bilo po podatkih Rdečega polmeseca sicer ranjenih 232 ljudi, med njimi jih je 187 utrpelo poškodbe zaradi gumijastih nabojev, ki jih je proti palestinskim protestnikom in izgrednikom uporabila izraelska vojska. O izgredih so poročali tudi iz drugih delov zasedenega Zahodnega brega.

Izraelske oblasti se na obstreljevanje iz Gaze niso odzvale zgolj z letalskimi napadi, ampak so sporočile, da so na obmejno območje začeli pošiljati okrepitve. Kopičenje vojakov po pisanju Reutersa nakazuje na morebitno ostrejše vojaško posredovanje ali pa zgolj obrambno operacijo.

Umore najstnikov obsojata obe strani − izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako Izraelce kot Palestince pozval, naj zakona ne jemljejo v svoje roke; palestinski voditelj Mahmud Abas pa je pozval k prijetju in kaznovanju odgovornih −, obračunavanje in nočno obstreljevanje pa tudi v mednarodni skupnosti. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je zaradi zaostrovanja razmer in izbruha nasilja obsodila tako Palestince kot Izraelce. »S stališča človekovih pravic obsojam raketne napade, še bolj pa obsojam izraelske prekomerne povračilne ukrepe,« je dejala po navedbah Reutersa. Dodala je še, da je zaradi dogajanja močno zaskrbljena.