Norveška policija se opravičuje za počasen odziv ob Breivikovem napadu

Po navedbah norveške policije bi lahko ob hitrejšem ukrepanju rešili več življenj.

Objavljeno
15. marec 2012 16.57
Posodobljeno
15. marec 2012 17.05
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Oslo − Norveška policija se je danes opravičila, ker ji julija lani ni uspela pravočasno ustaviti Andersa Behringa Breivika na njegovem morilskem pohodu. Po navedbah policije bi namreč ob hitrejšem ukrepanju rešili več življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»V imenu norveške policije se opravičujem, ker Andersa Behringa Breivika nismo aretirali že prej,« je v izjavi med predstavljanjem poročila o odzivu norveške policije na dvojni napad dejal policijski komisar Oeystein Maeland. »Težko se je zavedati, da bi lahko rešili več življenj, če bi storilca ustavili prej,« je dodal.

Breivik je usodnega 22. julija z bombnim napadom v norveški prestolnici Oslo ubil osem ljudi, nato pa se podal na strelski pohod na bližnji otok Utøya, kjer je ubil še 69 ljudi, večinoma najstnikov iz podmladka norveške Delavske stranke. Po podatkih policije je masaker na Utøya trajal 75 minut.

»Bi lahko na Utoyo prispeli prej?« se je na novinarski konferenci vprašal Maeland. »Odgovor je da,« je dejal, a kot je pojasnil, policija tistega dne ni imela dovolj kapacitet, da bi obvladala vse aspekte dogodka, vseeno pa je sledila predvidenim postopkom in svoje dolžnosti opravila tako hitro, kot jih je v skladu z okoliščinami lahko.

Norveška policija je v poročilu še izpostavila, da so imeli težave predvsem s komunikacijo, pomanjkanjem kompetenc in osebja ter slabimi linijami za nujno pomoč, načrtovanjem in neprimernim ravnanjem z žrtvami. Poleg tega so bili vse telefonske linije zasute s klici in na veliko niso uspeli odgovoriti. Policija je prejemala tudi nasprotujoča si poročila o več napadalcih na otoku, zato celotno dogajanje ni bilo pregledno, poleg tega pa se je bala, da se bo v Oslu zgodil nov napad.