Nov igralec na somalskih bojiščih

Kaznovalna ekspedicija proti islamističnemu gibanju Al Šabab se lahko hitro sprevrže v dolgotrajno krvavo avanturo.

Objavljeno
17. oktober 2011 19.47
Posodobljeno
17. oktober 2011 20.35
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika
Mogadiš − Po seriji ugrabitev tujcev v bližini meje s Somalijo so se oblasti v Nairobiju odločile zgrabiti bika za roge in v anarhično sosedo, ki je že več kot dve desetletji ujeta v krvavi krog nasilja in brezvladja, napotiti vojaške enote, da bi zajezile širitev vpliva islamističnega gibanja Al Šabab.

Po poročanju prič se je kenijski vdor začel v nedeljo, ko je čez somalsko mejo zapeljala kolona oklepnih vozil. O večjih spopadih še ne poročajo, kenijska letala pa so menda bombardirala oporišči islamistične milice, ki si prizadeva strmoglaviti šibko prehodno vlado in obvladuje večino osrednjega in južnega dela Somalije, v bližini mesta Afmadov. Po besedah tamkajšnjega poveljnika enot, zvestih vladi v Mogadišu, so se uporniki že umaknili iz mesta, njihove položaje pa prevzemajo borci pod njegovim poveljstvom.

Kenijske oblasti utemeljujejo vojaško ekspedicijo v sosednji državi z nedavno serijo ugrabitev Evropejk, ki da so jih zagrešili prav pripadniki Al Šababa. Konec prejšnjega tedna so tako iz begunskega taborišča v Dadabu na vzhodu Kenije odpeljali v neznano španski humanitarni delavki, na začetku oktobra so ugrabili francosko državljanko, prejšnji mesec pa Britanko, katere mož je bil v napadu ugrabiteljev ubit.

Al Šabab, ki so ga vladne sile ob pomoči mirovnikov Afriške unije pred kratkim pregnale iz Mogadiša, zdaj pa se mu odpira še ena fronta na jugu, je po poročilih s terena na kenijski vdor že odgovoril z mobilizacijo in grožnjo s povračilnim vdorom v Kenijo, predstavnik somalske prehodne vlade Abdirahman Omar Osman pa je izjavil, da kenijske in somalske sile usklajeno delujejo proti skupnemu sovražniku.

Ob kenijski vojaški avanturi se postavlja predvsem vprašanje, kaj si v Nairobiju obetajo od nje. Če je glavni namen osvoboditev talk, se lahko hitro pokaže, da so si izbrali napačno tarčo. Številni poznavalci razmer namreč opozarjajo, da ugrabitev bržkone niso izvedli pripadniki Al Šababa, ampak piratske in kriminalne tolpe, ki so se v desetletjih brezvladja razpasle na somalskem ozemlju. Tako je bolj verjetno, da poskušajo kenijske oblasti pregnati upornike z juga Somalije in ustvariti tamponsko cono z namenom zajeziti čedalje hitrejše širjenje njihovega vpliva na vzhod Kenije. Toda zatekanje k vojaškim sredstvom za odvrnitev islamistične grožnje se lahko pokaže za dvorezen meč.

Kenijska vojska je v zadnjih letih sicer že večkrat vdrla na ozemlje vzhodne sosede, a se je tokrat prvič odločila za obsežno vojaško operacijo. Toda njeni vojaki utegnejo za dlje časa obtičati v močvirju somalskih klanovskih rivalstev in spopadov, kakor se je zgodilo Etiopcem, ki so se bili od tam prisiljeni umakniti pred slabimi tremi leti. Mnogi opozarjajo tudi na nevarnost terorističnih napadov, ki so v zadnjem času postali zaščitni znak somalskih islamistov, Kenija pa proti njim – kakor dokazuje zgodovina – še zdaleč ni imuna.