Nov morilski pohod v ameriškem oporišču Fort Hood

Vojak je v oporišču, ki se dobro spominja tragičnih dogodkov iz leta 2009, ubil tri in ranil 16 ljudi. Nato si je sodil sam.

Objavljeno
03. april 2014 07.39
Posodobljeno
03. april 2014 07.39
Š. P., Ma. Ja., Delo.si
Š. P., Ma. Ja., Delo.si

Dallas − Iz ameriškega vojaškega oporišča Fort Hood poročajo o novem strelskem pohodu, v katerem so umrli štirje ljudje − med njimi tudi napadalec, ki si je sodil sam −, 16 pa je ranjenih, med njimi štirje huje. Vse žrtve so pripadniki vojske.

Kot je novinarjem pojasnil poveljnik največjega ameriškega vojaškega oporišča, generalpodpolkovnik Mark Milley, se je strelski napad začel včeraj okoli 16. ure po lokalnem času. Napadalec, čigar identitete še niso razkrili, saj morajo o tragičnem dogodku najprej obvestiti njegovo družino, je v oporišče pretihotapil polavtomatsko pištolo. Najprej je začel streljati v zdravstvenem domu, nato je sedel v avto, pri čemer je še vedno streljal, zatem pa vkorakal v še eno zgradbo. Na parkirišču ga je prestregla vojaška policistka in na koncu si je s strelom v glavo sodil sam.

Motiv za napad ni znan, Milley pa je poudarili, da je imel vojak težave z zdravjem, poroča agencija AFP. Kot je pojasnil, so napadalca, ki je leta 2011 služil v Iraku, zdravili za depresijo in tesnobo, zdravniki pa so sumili tudi, da boleha za posttravmatskim stresom (PTSD). »Trenutno nič ne kaže na to, da je dogodek povezan s terorizmom, čeprav ničesar ne izključujemo,« je še povedal Milley.

Napad je spomnil na tragične dogodke, ki so se v oporišču zgodili novembra 2009, ko se je na strelski pohod opravil major Nidal Hasan, ki je ubil 13 in ranil 30 ljudi. V incidentu je bil tudi sam hudo ranjen in je ostal hrom. Napadalca so avgusta lani obsodili na smrt, na izvedbo kazni pa še čaka. Včerajšnji napad je bil tudi najresnejši po lanskem septembru, ko je nekdanji mornariški rezervist Aaron Alexis v mornariškem administrativnem središču v Washingtonu ubil 12 ljudi.

Na tragični dogodek se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da ima strto srce, ker se je nekaj podobnega ponovilo. Obljubil, da bodo preiskovalci vzroku za napad prišli do dna.