Nov predsednik Generalne skupščine ZN bo Sam Kutesa iz Ugande

Njegovo imenovanje so zaznamovale kritike o njegovi homofobiji in prejemanju podkupnine, kar pa sam odločno zavrača.

Objavljeno
12. junij 2014 14.18
UN-ASSEMBLY/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
New York − Članice generalne skupščine Združenih narodov (ZN) so za novega predsednika soglasno imenovale ugandskega zunanjega ministra Sama Kuteso, piše Slovenska tiskovna agencija. Kuteso je nominirala Skupina afriških narodov, funkcijo pa bo prevzel septembra.

Kutesa je kot prioritetne cilje svojega mandata izpostavil uresničevanje načrta ZN v boju proti revščini do 2015 ter oblikovanju načrta za naslednjih 15 let. Pozornost bo prav tako namenil boju za spolno enakopravnost, boljšemu položaju žensk ter boju proti podnebnim spremembam, piše STA.

Nasprotniki njegovega imenovanja trdijo, da si te funkcije ne zasluži, saj da je homofob. Podprl je namreč zakon, na osnovi katerega ne le, da je spolni odnos med osebami istega spola prepovedan, ampak je takšna oseba lahko obsojena tudi na dosmrtni zapor. Sam je glede homoseksualcev dejal, da zanj ne predstavljajo problema, dokler svoje homoseksualno vedenje pustijo doma za štirimi stenami.

Kritiki mu obenem pripisujejo skorumpiranost, saj je od podjetij domnevno prejemal podkupnino. Kutesa očitke zanika in trdi, da ni bilo nikoli potrjeno, da je prejemal podkupnino. Obenem sam meni, da je prava oseba za vodenje generalne skupščine ZN, piše STA.

Njegovi kritiki so preko spletne peticije zbrali več kot 13.000 podpisov, s katero so pozivali ZDA, da prekliče njegovo vizo in mu prepreči nastop funkcije.

Petinšestdesetletni Kutesa je sicer bogat poslovnež in dolgoletni poslanec v ugandskem parlamentu, funkcijo predsedujočega pa prevzel od Johna Asheja iz otoške države v vzhodnem Karibskem morju, Antigva in Barbuda.