Nova eksplozija: Zagreb, (ne)varno mesto

Po neuradnih informacijah je tri metre od spomenika banu Jelačiću eksplodirala »močnejša pirotehnična naprava«.

Objavljeno
23. januar 2013 09.53
Posodobljeno
23. januar 2013 09.53
--
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Glavno mesto Hrvaške je spet prestrašila eksplozija. Počilo je danes malo pred pol tretjo uro ponoči na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića. Posledice: razbito okno in talna plošča.

Po neuradnih informacijah hrvaških medijev - policisti so z izjavami za zdaj skopi - je eksplodirala »močnejša pirotehnična naprava«, in sicer tri metre od spomenika banu Jelačiću.

Od lastnikov lokalov so policisti in kriminalisti zahtevali posnetke nadzornih kamer, priče, večinoma varnostniki okoliških lokalov, pa so povedale, da so malo pred pol tretjo uro slišale močno eksplozijo, videle pa menda niso nikogar. Forenziki so iskali dokaze na kraju samem do današnjega popoldneva.

To je že tretja eksplozija v Zagrebu v treh tednih. Prvi dve sta odjeknili v zahodnem delu mesta, v Podsusedu, na železniški progi in postajališču mestnega prometa. Za podtikanje eksplozivnih naprav je policija osumila in priprla 53-letnega Vojislava Blaževića, ki je bil v drugi eksploziji, domnevno zaradi nespretnosti pri aktiviranju eksplozivne naprave, laže ranjen. Osumljeni Blažević je v priporu, gladovno stavka, zavrača zdravljenje in vztraja, da bo pri dokazovanju nedolžnosti »šel do konca«.

Je pa zanimivo, kot poročajo nekateri spletni portali, da so med preiskavo najnovejše eksplozije na Trgu bana Josipa Jelačića nekateri mimoidoči od policistov zahtevali, da izpustijo Vojislava, in trdili, da so »zaprli napačnega bombaša«.
»Za zdaj ni znakov, na podlagi katerih bi najnovejšo eksplozijo povezovali s tistima v zahodnem delu mesta,« je za spletno izdajo Jutarnjega lista dejal Goran Burušić, načelnik zagrebške policijske uprave.

Ne glede na vse pomirjujoče besede, tudi nedavne premiera Zorana Milanovića in župana Zagreba Milana Bandića, da je »Zagreb varno mesto, v katerem se je in se bo kakovostno živelo«, pa meščani niso povsem ravnodušni. Strah pred nepričakovanimi dogodki se z današnjem incidentom le še povečuje. To potrjuje tudi anketa, ki jo je med bralci opravila spletna izdaja Večernjega lista; v njej je polovica vprašanih povedala, da jim ni povsem vseeno, če sredi mesta zaslišijo eksplozijo, več kot tretjina pa jih je prepričana, da je Zagreb varen.