Protestniki izbrali: ukrajinsko vlado naj vodi Arsenij Jacenjuk

Tožilstvo pa je zaprosilo za mednarodni nalog za aretacijo odstavljenega predsednika Janukoviča.

Objavljeno
26. februar 2014 09.49
Posodobljeno
26. februar 2014 09.56
TOPSHOTS-UKRAINE-UNREST-POLITICS
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

20:00: Prihodnjo ukrajinsko vlado bo do predsedniških volitev predvidoma vodil Arsenij Jacenjuk, so objavili na Trgu neodvisnosti v Kijevu. Tam se je proti večeru zbralo več deset tisoč ljudi.

Jacenjuka bodo najverjetneje v četrtek potrdili še v parlamentu. Izbrali pa so ga predstavniki različnih skupin protestnikov.

18:33: Uradna Budimpešta je sporočila, da bodo Kijev jutri obiskali zunanji ministri Madžarske, Slovaške in Češke, ki upajo, da se bodo že lahko srečali z novo vlado. »Če je še ne bo, bomo obiskali vrhovno rado [parlament],« je povedal tiskovni predstavnik madžarskega zunanjega ministrstva Gabor Kaleta.

Novi voditelji Ukrajine naj bi novo vlado narodne enotnosti, ki bo državo vodila do predčasnih volitev, predstavili jutri.

18:25: Člani zveze Nato nameravajo še naprej podpirati ukrajinsko suverenost in neodvisnost, ozemeljsko celovitost, demokratični razvoj ter nedotakljivost meja, so po pročanju STA danes v Bruslju sklenili obrambni ministri Nata. To so ključni dejavniki stabilnosti in varnosti v srednji in vzhodni Evropi ter na celotni celini, menijo.

Zaveza prihaja malo po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin zaukazal takojšnji pregled pripravljenosti ruskih vojaških enot na zahodu in v osrednjem delu države. Preverilo se bo pripravljenost enot na krizne situacije in na vojaško ogroženost.

Slovenski minister za obrambo Roman Jakič je na novinarski konferenci po uskladitvi izjave ministrov dejal, da ima vsaka država legitimno pravico izvajati vojaške vaje. »Kako se to interpretira v tem kontekstu, je stvar same interpretacije,« je dodal, še piše STA.

17:18: Ukrajinsko tožilstvo, ki trdi, da je Viktor Janukovič še vedno v državi, je zaprosilo za mednarodni nalog za aretacijo odstavljenega predsednika.

16:32: Iz ruskega ministrstva za obrambo so sporočili, da so zaradi dogajanja na polotoku Krim v oporišču ruske mornarice v Sevastopolu sprejeli dodatne varnostne ukrepe. »Pozorno spremljamo, kaj se dogaja na Krimu, predvsem, kaj se dogaja v bližini ladjevja v Črnem morju. Sprejeli smo varnostne ukrepe, s katerim bomo zaščitili oporišče, infrastrukturo in orožje,« je po poročanju Rie Novosti sporočil obrambni minister Sergej Šoigu.

Mesto Sevastopol ima po poročanju STA v Ukrajini zelo poseben položaj, saj je bilo pod oblast ukrajinske sovjetske republike umeščeno šele leta 1978, polni dve desetletji po tistem, ko je Nikita Hruščov preostanek Krimskega polotoka prepustil sosednji republiki.

Od takrat je po nekaterih ocenah Sevastopol ostal povsem ruski glede na vse parametre, razen imena. Prebivalstvo ni le večinoma rusko govoreče, ampak tudi etnično rusko. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji. To naj bi bila usoda vsaj njihovega mesta, če že ne celotnega Krima.

16:19: Odstavitev Viktorja Janukoviča Ukrajine še zdaleč ni zedinil. Najbolj napeto je bilo danes v Simferopolu, glavnem mestu avtonomne ukrajinske republike Krim, kjer se je zbralo več tisoč protirusko in prorusko usmerjenih protestnikov. Po več urah demonstracij voditelji niso mogli več obrzdati množice, ki se je spopadla. Po poročanju spletnega portala RT so letele steklenice, kamenje, drogovi, na katerih so bile pritrjene zastave, so postali orožje. Po podatkih tamkajšnjega ministra za zdravje je ena oseba umrla zaradi srčnega zastoja, skoraj deset ljudi je ranjenih.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novo oblast v Kijevu podpirajo predvsem etnični krimski Tatari. Okoli 2000 se jih je zbralo pred parlamentom in vzklikalo: »Ukrajina, Ukrajina«. Nasproti se jim je postavilo približno enako število Rusiji naklonjenih protestnikov, ki so kričali: »Krim je ruski«.

***

V Ukrajini še naprej potekajo postopki za oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bo državo vodila do predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev. Čeprav je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov včeraj sporočil, da so oblikovanje nove vlade preložili na četrtek, jo bodo najverjetneje razkrili že danes ob 18. uri po srednjeevropskem času, in sicer pred protestniki, zbranimi na kijevskem Trgu neodvisnosti.

Po pisanju portala Kyiv post protestniki, ki še vedno vztrajajo na Majdanu, zahtevajo, da so novi člani vlade profesionalni, iskreni in neomadeževani s korupcijo ter da razkrijejo svoje premoženje in za svoja dejanja odgovarjajo neposredno ukrajinskim državljanom. Poleg tega postavljajo še vrsto drugi zahtev, med drugim takojšen podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo in ratifikacijo Rimske pogodbe, ki uvaja pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča; ukinitev poslanske imunitete; jasno obljubo prebivalcem avtonomne republike Krim, da se vlada ne namerava vmešavati v njihove notranje zadeve; organizacijo lokalne policije in lokalnih oblasti na vzhodu države proti provokatorjem; odprtje informacijskega prostora in ureditev finančne pomoči iz tujine.

Oblasti razpustile posebne enote policije

Nova ukrajinska oblast medtem še naprej sprejema odločitve, ki bodo po njihovem mnenju pripomogle k stabilizaciji razmer v državi. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je tako po pisanju agencije AFP prevzel dolžnosti poveljnika oboroženih sil in podpisal zakon o amnestiji za miroljubne protestnike, začasni notranji minister Arsen Avakov pa je razpustil posebne enote policije berkut. Protestniki namreč prav te enote policije obtožujejo za napade na demonstrante, ki so se novembra lani podali na ulice zaradi nepričakovane odločitve zdaj že odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, da v zameno za tesnejše vezi z Moskvo odstopi od podpisa sporazuma z Evropsko unijo. Avakov, ki ni pojasnil, kako se bo soočil z morebitnim nezadovoljstvom pripadnikov najbolj izurjenih in oboroženih enot v državi, je sporočil, da bodo podrobnosti odločitve znane danes.

Čeprav se protestniki nočejo umakniti iz središča glavnega mesta, saj med drugim zahtevajo tudi čimprejšnje parlamentarne volitve, so se v Kijevu razmere umirile, bolj napeto pa je na »proruskem« vzhodu države in na Krimu, kjer so množice včeraj zahtevale referendum o odcepitvi in priključitvi k Rusiji.

Nova ukrajinska oblast poleg tega še vedno išče pred dnevi odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, za katerega so v ponedeljek izdali nalog za aretacijo. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva so Janukoviča zadnjič videli na polotoku Krim, v avtonomni republiki na jugu države, ki je večinoma naklonjena tako njemu kot Moskvi. Kot je po pisanju agencije AP sporočil začasni notranji minister Arsen Avakhov, je Janukovič v nedeljo prispel v svojo rezidenco v mestu Balaklava, kjer se je odpovedal varovanju, nato pa se je skupaj z vodjo kabineta Andrijem Kljujevim odpeljal na neznano lokacijo.