Nova Zelandija: nasedla ladja Rena razpadla

Tovorna ladja, ki je na začetku oktobra nasedla na grebenu Astrolabe, se je med nočnim neurjem prelomila.

Objavljeno
08. januar 2012 13.55
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Wellington − Tovorna ladja Rena, ki je na začetku oktobra nasedla na grebenu Astrolabe nedaleč od pristanišča Tauranga na novozelandskem Severnem otoku in povzročila enega od najhujših pomorskih onesnaženj na Novi Zelandiji, se je med nočnim neurjem prelomila. Tamkajšnje oblasti in prebivalci so v skrbeh, da jim grozi nova okoljska katastrofa.

Iz poškodovane ladje je namreč znova začela iztekati nafta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na območje so zato že poslali čistilne ekipe, pomorske oblasti pa so ladjam, ki plujejo po tistih vodah, naročile, naj se Rene izogibajo. V morju okoli grebena je namreč veliko razbitin, v vodo pa je popadalo tudi več zabojnikov.

V pripravljenosti pa so znova tudi okoljevarstveniki in prostovoljci. Ko je Rena nasedla, je iz nje namreč izteklo okoli 350 ton nafte, ki jo je naplavilo na nekdaj neokrnjene obale zaliva Bay of Plenty. Pri tem je umrlo najmanj 1300 ptic, vojska prostovoljcev, ki je čistila obale, pa jih je rešila še stotine več.

Iz ladje so vse od tedaj izčrpali več kot tisoč ton nafte, a nekaj jo je vseeno ostalo na krovu. Kljub temu je okoljski minister Nick Smith prepričan, da razmere ne bodo tako hude, kot so bile oktobra, ko je priznal, da gre za najhujšo pomorsko okoljsko nesrečo v zgodovini Nove Zelandije.

Novozelandske oblasti so krivdo za nesrečo sicer pripisale kapitanu tovorne ladje, ki so ga obtožili, da je ladjo upravljal na način, s katerim je povzročal nepotrebno nevarnost oziroma tveganje. Štiriinštiridesetletnega Filipinca, čigar imena niso javno razkrili zaradi bojazni, da bi ljudje »zadevo vzeli v svoje roke«, so po plačilu varščine za teden dni izpustili na prostost, nato pa ga čaka novo zaslišanje. Kapitanu sicer grozi globa v višini 5.700 evrov ali enoletna zaporna kazen, najverjetneje pa ga bodo obtožili še več kaznivih dejanj.