Nove članice Sveta ZN za ČP tudi Kitajska, Rusija in Saudska Arabija

Organizacije za človekove pravice so prepričane, da bo članstvo nekaterih držav spodkopalo kredibilnost organa ZN.

Objavljeno
12. november 2013 20.44
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Generalna skupščina Združenih narodov je na skrivnem glasovanju izbrala nove članice Sveta Združenih narodov za človekove pravice, čigar naloga je spodbujati in varovati človekove pravice po svetu ter opozarjati na morebitne kršitve.

V 47-članskem svetu so svoj sedež za triletni mandat osvojile Britanija, Francija, Makedonija, Mehika, Maroko, Namibija, Južna Afrika, Maldivi, Kitajska, Rusija, Saudska Arabija, Vietnam, Kuba in Alžirija. Predvsem imenovanje zadnjih nekaj med njimi je močno ujezilo organizacije za človekove pravice, ki so prepričane, da bo članstvo nekaterih držav spodkopalo kredibilnost organa ZN.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je opozorila, da pet novih članic sveta, Kitajska, Rusija, Saudska Arabija, Vietnam in Alžirija, opazovalcem Združenih narodov ne dovoljuje pregleda domnevnih zlorab človekovih pravic. Kitajska, Rusija in Alžirija so zavrnile že deset ali več zahtev ZN po ogledu, Saudska Arabija in Vietnam pa nekaj manj. »Države, ki niso dovolile obiska strokovnjakov ZN, morajo marsikaj pojasniti,« je po navedbah agencije AFP dejala direktorica HRW Peggy Hicks.

Organizacija UN Watch, sicer pogosta kritičarka praks ZN, pa je sporočila, da Kitajska, Kuba, Rusija in Saudska Arabija sistematično kršijo človekove pravice lastnih državljanov, ob pobudah ZN za zaščito človekovih pravic pa nenehno glasujejo narobe. »Če Združeni narodi Saudsko Arabijo izberejo za razsodnika o človekovih pravicah, je to tako, kot da bi mestna skupnost piromana imenovala za poveljnika gasilcev,« je dejal direktor organizacije Hillel Neuer. Kot je dodal, žal ne ZDA ne EU nista niti z besedo omenili hinavskih kandidatur, ki bodo spodkopale kredibilnost in učinkovitost sistema ZN za človekove pravice. »S tem, da so zamižale na eno oko, ko so se kršiteljice tako zlahka pridružile svetu, so vodilne demokracije postale soudeleženke v moralnem propadu sveta,« je dodal.