Novi češki vladi zaupnica v parlamentu

Za zaupnico in s tem za ukrepe spodbujanja gospodarske rasti je glasovalo 110 od skupno 181 navzočih poslancev.

Objavljeno
19. februar 2014 15.29
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Praga − Češki parlament je v torek izglasoval zaupnico novi levosredinski vladi premiera Bohuslava Sobotke. Za zaupnico in s tem za ukrepe spodbujanja gospodarske rasti je glasovalo 110 od skupno 181 navzočih poslancev 200-članskega parlamenta.

Vladna koalicija, ki jo sestavljajo Sobotkovi socialdemokrati, krščanski demokrati (KDU-ČSL) in populistično gibanje Ano 2011, se je oblikovala po oktobrskih volitvah, potem ko je po vrsti škandalov junija padla desnosredinska vlada Petra Nečasa.

Sobotkova vlada se je odrekla nepriljubljenim varčevalnim ukrepom prejšnje vlade, za prioriteto pa si je postavila ustvarjanje novih delovnih mest. Januarja je brezposelnost dosegla rekordnih 8,6 odstotka.

»Naš cilj je spodbujanje gospodarske rasti in blaginje, a tudi obdržati finance pod nadzorom,« je pred torkovim glasovanjem o zaupnici dejal Sobotka.

Češki premier je tudi obljubil, da bodo proračunski primanjkljaj ohranili znotraj treh odstotkov, kot določajo kriteriji EU. Do tega je skeptična opozicija, ki Sobotki očita neodgovorno trošenje javnega denarja.

Sobotka je prav tako bolj naklonjen uvedbi evra kot njegov predhodnik, a po navedbah AFP ni pričakovati, da bi se to zgodilo že v tem mandatu.