Novi egiptovski predsednik je Mohamed Mursi

Kandidat Muslimanske bratovščine je dobil 51.73 odstotka glasov, za njegovega tekmeca je volilo 48.27 odstotka ljudi.

ned, 24.06.2012, 15:49; spremenjen: 17:23

Kairo - Egiptovska volilna komisija je naposled razglasila uradne rezultate predsedniških volitev. Na trgu Tahrir je množica z vzkliki veselja pozdravila zmago kandidata Muslimanske bratovščine Mohameda Mursija, ki je dobil nekaj več kot 51 odstotkov glasov. Njegovega tekmeca Ahmeda Šafika, zadnjega premiera Hosnija Mubaraka, je podprlo nekaj več kot 48 odstotkov volivcev. Eden od Egipčanov je na Twitterju že zapisal: »To je velik dan v egiptovski zgodovini. Zgodovinski dan. Danes proslavljam. Jutri me bo spet skrbelo, kaj bo storila Muslimanska bratovščina«.

Kot je povedal predsedujoči volilni komisiji, so se morali njeni člani v zadnjih dneh spopadati z »medijskimi lažmi«. »Komisija je s preštevanjem volilnih lističev zadostila zakonodaji. Nič ni nad zakonom,« je pojasnil Faruk Sultan. Po uradnih podatkih je od 26 milijonov volilnih udeležencev za Mursija volilo 13,2 milijona ljudi. Več kot 800.000 volilnih lističev je bilo neveljavnih, oba kandidata pa sta skupno vložila kar 456 pritožb. Večina se jih je nanašala na ponarejanje volilnih lističev ali pa so opozarjale na to, da so kristjanom na območju Zgornjega Egipta prepovedali voliti. Večina pritožb je bila sicer ovržena.

»To ni konec igre, ampak šele začetek velike odgovornosti«

Vodja Mursijevega volilnega štaba Gehad el Hadad je za Al Džaziro že povedal, da bo kandidat Muslimanske bratovščine izpolnil svojo predvolilno obljubo in postal »predsednik vseh Egipčanov. To ni konec igre, ampak šele začetek velike odgovornosti.« Mursi bo kot novi predsednik pred vrhovnim sodiščem prisegel konec tega meseca.

Za zmago na volitvah mu je že čestital vrhovni vojaški svet, ki je po padcu Mubaraka prevzel vodenje države. S streli so zmago Muslimanske bratovščine pospremili tudi v Gazi, Hamas pa je razglasitev volilnih rezultatov označil za »zgodovinski trenutek«.

Protesti proti »vojaškemu udaru«

Razglasitev uradnih rezultatov predsedniških volitev je na trgu Tahrir spremljalo več tisoč privržencev Mohameda Mursija, ki so razglasitev volitev pospremili z glasnimi vzkliki veselja. Po poročanju BBC so številni potočili tudi solze sreče. »Zdaj smo zares svobodni,« je povedal eden od protestnikov v Kairu, drugi pa je dodal, da gre za popolno zmago. »To je 100-odstotna revolucija«. Vzklike tisočih in poke pirotehničnih sredstev spremlja tudi ples.

Manj veselo je na obrobju Kaira, kjer so se danes zbrali privrženci Ahmeda Šafika.

Na znamenitem trgu Tahrir je egiptovska vojska poostrila varnostne ukrepe, z napotki, naj policisti »ostro odreagirajo« na vsakršno nasilje. Privrženci Mursija na trgu protestirajo proti odločitvi vladajočega vojaškega sveta, da v svoje roke (začasno) prevzame zakonodajno funkcijo, hkrati pa oklesti pristojnosti predsednika.

Zmago na volitvah, ki so potekale 16. in 17. junija, sta sicer že pred dnevi razglasila tako Mursi kot Šafik, s čimer se je razkol med privrženci enega in drugega kandidata še poglobil. Zaradi stopnjevanja napetosti je volilna komisija zavlačevala tudi z razglasitvijo rezultatov, ki bi jih morala po prvotnem načrtu javnosti sporočiti že v četrtek. Zaradi tega so se po poročanju Al Džazire poglobili sumi, da bodo rezultati volitev bolj odvisni od pogajanj kot od volje ljudi. »Egipt z dneva v dan postaja vse bolj nepredvidljiv. Nezaupanje je veliko,« je zapisal dopisnik Al Džazire in dodal, da bo to eden glavnih izzivov, s katerim se bo moral spopasti novi predsednik.

Povezane novice

Bo Egipt (do)končno razneslo?
22. junij ob 18:12
Več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti vojaškemu državnemu udaru, na trgu Tahrir zahteva nadaljevanje revolucije.
Prijavi sovražni govor