Novi papež je Jorge Mario Bergoglio

Argentinski kardinal, znan po svoji skromnosti, je za svoje papeško ime izbral Frančišek.

Objavljeno
13. marec 2013 07.15
Posodobljeno
13. marec 2013 08.00
VATICAN-POPE-VOTE-CONCLAVE-ST PETER'S SQUARE
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; Jo. G., kultura
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si; Jo. G., kultura

Vatikan − Kardinali volivci so danes z več kot dvema tretjinama glasov za papeža podprli 76-letnega Jorgeja Maria Bergoglia, nadškofa Buenos Airesa in prvega jezuita na čelu Rimskokatoliške cerkve. Ime novega papeža je javnosti sporočil kardinal protodiakon Jean-Louis Pierre Tauran.

Papež Frančišek je prvič stopil na balkon bazilike sv. Petra in pozdravil večtisočglavo množico. Povedal je, da so kardinali papeža našli na drugem koncu sveta. Ljudstvu na trgu se je zahvalil za podporo in jih pozval k skupni molitvi za nekdanjega papeža Benedikta XVI. Po molitvi je vernikom sporočil, naj molijo drug za drugega, za celoten svet. »V svetu vlada veliko bratstvo,« je povedal. Izrazil je še upanje, da bo pot, po kateri bodo hodili odslej, »plodna za evangelizacijo tega čudovitega mesta«.

Papež je množici podelil svoj prvi blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu). Novi poglavar Cerkve je balkon zapustil z besedami: »Bratje in sestre, zdaj vas zapuščam. Hvala za vaš pozdrav. Kmalu se znova vidimo. Lahko noč in odpočijte si.« V Vatikanu so znova zadoneli zvonovi.

Vatikan je sporočil, da je inavguracijska maša novega papeža, ki jo je Slovenska škofovska konferenca opisala kot zunanje bogoslužno praznovanje, predvidena za torek.

Bergoglio - prvi jezuit na čelu Cerkve

Po poročanju Guardiana, je Jorge Mario Bergoglio jezuit, ki se z revščino spopada na praktičen način. Kot prevozno sredstvo je največkrat uporabljal avtobus, pred odhodom v Vatikan pa je Argentince pozval, naj ostanejo doma in denar, ki ga nameravajo dati za letalske karte, raje namenijo revnim.

Bergoglio je znan po svoji skromnosti. Oblačil se je v črna duhovniška oblačila, vozil se je z avtobusi in podzemno železnico. Vstajal je ob 4.30 in po jutranji molitvi sam odgovarjal na elektronsko pošto. Pravijo, da ne govori veliko, zato pa zna poslušati. Je strasten bralec Dostojevskega, Borgesa, Danteja in Manzonija, rad ima poezijo Hölderina in posluša klasično glasbo. Ljubi film, med tistimi, ki jih rad gleda, je tudi film Babettina pojedina danskega režiserja Gabriela Axela.

Kot Južnoameričan je seveda nogometni navdušenec. Je navijač moštva San Lorenzo iz Almagra in ima njihov dres s podpisi igralcev. Ko so mu želeli pred leti v Vatikanu zaupati neko pomembno nalogo, je zavil z očmi in dejal: »Samo ne zaprite me v kurijo, ker bom umrl!«

Bergoglio, ki ima italijanske korenine, se je na naslovnicah časopisov prvič znašel leta 2009, ko je zaradi neenakosti v družbi javno grajal argentinsko vlado. »Človekove pravice niso kratene le s terorizmom, represijo in poboji, ampak tudi z veliko nepravičnostjo v gospodarski strukturi, ki vodi v veliko neenakost.« Leta 2010 je ostro nasprotoval odločitvi argentinske vlade o legalizacij istospolnih porok.

Nadškof argentinskega mesta Buenos Aires je sicer že leta 2005 veljal za enega glavnih kandidatov za naslednjega papeža.

Beli dim in navdušenje na trgu sv. Petra

Izvolitev novega papeža so v Vatikanu naznanili z belim dimom in zvonovi bazilike svetega Petra, množica, ki je ves dan čakala na dežju, pa je zaključek konklava pospremila z vzkliki veselja Habemus Papam! (Imamo papeža!). S trga, kjer je po ocenah Guardiana vsaj 100.000 ljudi, je bilo slišati občasno petje in vzklike vzklike Viva il Papa! (Naj živi papež).

Trg pred Sikstinsko kapelo so že včeraj zavzeli verniki iz vseh držav, njihovi pogledi pa so bili ves dan razpeti med dimnikom in velikim ekranom. Kljub jutranjemu »črnemu« sporočilu, je bila množica po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes optimistična. »Beli dim bo. V to sem prepričan,« je povedal malteški duhovnik Clive Camilleri, ki je dejal, da je na trgu čutiti vznemirjenje množice.

Zvonovi bili tudi po slovenskih cerkvah

Da ima Rimskokatoliška cerkev novega vrhovnega poglavarja, so z zvonjenjem zvonov oznanili tudi v cerkvah po Sloveniji. Slovenska škofovska konferenca je namreč izdala navodilo, v skladu s katerim morajo duhovniki, ko bodo izvedeli za izvolitev novega papeža, po vseh župnijah z vsemi zvonovi zvoniti 15 minut.

Kljub napovedim, da konklave ne bo trajal dolgo, so kardinali danes s hitro izvolitvijo vseeno presenetili - tokratni konklave je bil namreč eden najkrajših v zgodovini cerkve. V Vatikanu so sicer še pred koncem konklava sporočili, da upajo na novega papeža še pred veliko nočjo 31. marca, torej pred največjim krščanskim praznikom.