Novi predsednik sabora Boris Šprem

Hrvaški poslanci so Šprema potrdili na današnji ustanovni seji sedmega sklica sabora.

Objavljeno
22. december 2011 11.10
Posodobljeno
22. december 2011 11.15
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Poleg njega bo levosredinska koalicija imela še dva podpredsednika sabora, tako kot opozicija, piše Slovenska tiskovna agencija.

Šprem, nekdanji predsednik zagrebške mestne skupščine, je uvodoma napovedal, da bo ena od prvih nalog novega parlamenta razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Izrazil je pričakovanje, da bo večina državljanov članstvo podprla. Kot je ta teden potrdil predsednik države Ivo Josipović, bo referendum 22. januarja.

Po prevzemu predsedniškega položaja od dosedanjega šefa sabora Luke Bebića, je Šprem prekinil sejo za pol ure, da bi pripravili pogoje za nadaljevanje ustanovne seje. Po premoru bodo izbrali tudi štiri podpredsednike sabora in člane parlamentarnih odborov.

Sabor bo poleg tega na popoldanski izredni seji spremenil zakon o vladi, da bi lahko v petek razpravljal o zaupnici vladi mandatarja Zorana Milanovića, dodaja STA. Poleg 80 poslancev zmagovite koalicije kukuriku (SDP, HNS, IDS, HSU), lahko predsednik SDP Milanović v 151-članskem parlamentu računa še na osem glasov poslancev manjšin. Desnosredinska HDZ pa se je po osmih letih na oblasti preselila v opozicijo.