Novi sklic dume: eksotični parlament za turbulentne čase

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zasedanje sklical kljub protestom zaradi domnevnih volilnih prevar in pritožb na izide.

Objavljeno
21. december 2011 09.19
Posodobljeno
21. december 2011 09.25
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva - V brk opozicijskim protestom zaradi domnevno ponarejenih parlamentarnih volitev so na ustanovnem zasedanju dume za novega predsednika izvolili Sergeja Nariškina. Hkrati so izpustili na prostost organizatorje povolilnih protestov, ki so v zaporu preživeli 15 dni.

»Na ulicah bomo vztrajali, dokler ne bodo izpolnili naših zahtev,« je po izpustitvi zatrdil bloger Aleksej Navalni, gonilna sila opozicijskih demonstracij. Da protestni val ne bo pojenjal tako kmalu, so se na lastne oči prepričali tudi poslanci dume. Pred vhodom v poslopje se je zbralo kakih 100 protestnikov, ki so »nezakonitim poslancem« nameravali preprečiti vstop, a so namesto tega sami končali v priporu.

Glasovanje o novem predsedniku parlamenta je bilo ne glede na to zelo živahno in mnogi so obsodili dominantni položaj vladajoče Enotne Rusije in spomnili na največje opozicijske demonstracije po burnih 90. letih prejšnjega stoletja. Nariškina, ki je bil v letih 2008-2011 vodja predsedniške administracije, v 80. letih pa je služboval na veleposlaništvu v Belgiji, od koder izvirajo špekulacije o karieri v tajni službi KGB, je podprlo vseh 238 poslancev Enotne Rusije, preostalih 212 poslancev je bilo proti.

»Rad bi poudaril, da parlamentarna večina ne pomeni tudi monopola. Sem zagovornik parlamentarnih razprav,« se je Nariškin poskušal predstaviti za večjega liberalca od predhodnika Borisa Grizlova, ki je s položaja odstopil po množičnih demonstracijah in je znan po svoji izjavi, da »parlament ni kraj za razprave«.

Duma šestega sklica je še precej bolj eksotična, kakor je bila prejšnja, v kateri so sedele številne znane osebnosti, predvsem lepe ženske, ki jim je bila politika španska vas in so se le redko prikazale na zasedanjih. Starim »zvezdnicam«, kakršna je domnevna Putinova spremljevalka, ritmična gimnastičarka Alina Kabajeva, se je pridružila znana igralka in Playboyeva zajčica Marija Koževnikova, filmski režiser Stanislav Govorukin, ki vodi tudi Putinovo predsedniško predvolilno kampanjo, in številni športniki, denimo nekdanji boksarski prvak v težki kategoriji Nikolaj Valujev, rokoborec Aleksander Karelin, nekdanja svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Irina Rodnina ter nekdanji prvi tenisač na svetu Marat Safin. »Seveda bi lahko samo poziral v reklamah in se predstavljal kot zvezda visoke družbe, vendar nisem privrženec takšnega načina življenja,« je Safin poudaril, da bo svojo novo vlogo opravljal z največjo resnostjo.

Novi protesti 
napovedani za soboto

Poslanec dume bo še naprej tudi nekdanji agent tajne službe KGB Andrej Lugovoj, ki ga v Veliki Britaniji obtožujejo umora prav tako nekdanjega agenta Aleksandra Litvinenka. Družbo mu bo delal veteran KGB Viktor Čerkasov, ki je v sovjetskih časih užival sloves uspešnega zasliševalca političnih oporečnikov.

Dvanajst »novih ruskih disidentov« so danes izpustili iz zapora, v katerem so pristali po povolilnih opozicijskih protestih. »Kar se je zgodilo, je naravnost čudovito. Ko so nas zaprli, je bila to ena država, zdaj je povsem drugačna,« se je Navalni zavezal, da bo poskušal kar se da veliko ljudi pripeljati na velike opozicijske demonstracije 24. decembra, za katere so oblasti prižgale zeleno luč. Pred zaporom ga je pričakala množica somišljenikov in novinarjev in zaupal jim je, da ne izključuje predsedniške kandidature: »Ena od mojih zahtev so svobodne in poštene predsedniške volitve. Na teh novih volitvah bo kandidiralo veliko ljudi, mogoče tudi jaz. Zdaj je stranka tatov in goljufov za predsednika imenovala glavnega tatu in goljufa,« je bil kritičen na račun Putinove kandidature.

Na opozicijskem shodu 24. decembra pričakujejo 30.000 ljudi, organizatorji pa so se znašli pred veliko preizkušnjo. Grozi jim razkol zaradi tonskih posnetkov telefonskih pogovorov opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, na katerih z vulgarnimi izrazi opisuje druge opozicijske voditelje, demonstrante pa označi za »prestrašene pingvine« in »hrčke«. Objavil jih je provladni tabloid Life News. Nemcov, ki je prepričan, da gre za provokacijo tajnih služb, je že napovedal tožbo zaradi kršenja ustavne pravice do zasebnih telefonskih pogovorov. Ašot Gabreljanov, izvršni direktor News Media Rus, ki je posnetke na twitterju napovedal z besedami, da »bodo razkrili cinizem opozicije«, svojega vira ni pripravljen razkriti.

Predsednik neregistrirane Leve fronte Sergej Udalcov nadaljuje gladovno stavko, zaradi katere so ga že trikrat hospitalizirali. Njegov odvetnik Nikolaj Polozov opozarja, da se je njegovo zdravstveno stanje zelo poslabšalo, zaradi česar so ruske oblasti že pozvali k njegovi izpustitvi tudi pri Amnesty International.