Merklova in Monti se ne strinjata o ESM

Monti verjame, da zdaj tudi finančni trgi priznavajo velike uspehe, ki jih je dosegla Italija.

Objavljeno
29. avgust 2012 08.06
Posodobljeno
29. avgust 2012 08.13
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin - »Italija doživlja enega svojih najtežjih trenutkov, a je konec krize blizu,« je pred obiskom v Berlinu dejal premier Mario Monti. Nemška kanclerka Angela Merkel temu ni nasprotovala, pri kolegu pa se je pozanimala, kako napredujejo glede reform.

»Lahko rečem, da je daljnosežna konsolidacijska in reformna agenda impresivna,« je povedala kanclerka. »Prepričana sem, da bodo reformna prizadevanja prinesla sadove, da se bo izboljšala konkurenčnost Evrope kot celote.« Premier Monti je v Berlin prišel s samo 5,8-odstotnimi obrestnimi merami za desetletne obveznice svoje države in verjame, da zdaj tudi finančni trgi priznavajo velike uspehe, ki jih je dosegla Italija.

»Nemčija je bolj kot druge države pokazala, da se morajo gospodarska in socialnopolitična prizadevanja nadaljevati,« je Monti pohvalil gostiteljico in posebej poudaril pomembnost pokojninske reforme ter prizadevanja za večjo konkurenčnost.

V mesecih, ki jih ima Monti še pred seboj, načrtuje ukrepe za lažje ustanavljanje podjetij, več razvidnosti in pravičnosti pri obdavčenju ter omejitev privilegijev v državni upravi in provincah.

Sogovornika pa se nista strinjala o evropskem mehanizmu za stabilnost (ESM), ki ga mora nemško sodišče šele dovoliti. Če kanclerka meni, da bančna licenca zanj ni skladna s pogodbami, Monti verjame, da je s spremembami teh mogoče doseči tudi dostop ESM do sredstev Evropske centralne banke.