Ob robu vzhodnoazijskega vrha srečanje Obame in Wena

Ameriški predsednik je med obiskom v Aziji svojimi izjavami večkrat ujezil Peking.

Objavljeno
19. november 2011 07.27
Posodobljeno
19. november 2011 07.34
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bali − Na indonezijskem Baliju, kjer poteka vzhodnoazijski vrh (East Asia Summit - EAS), sta se danes nenapovedano sestala ameriški predsednik Barack Obama in kitajski premier Wen Jiabao. Do pogovora, ki mu ni sledila izjava za javnost, je prišlo v luči napetosti med državama glede trgovine, kitajske valute in teritorialnih sporov v Južnokitajskem morju, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na srečanju so bili verjetno odprti tudi pomisleki Pekinga, ki so jih okrepila očitna prizadevanja Obame, da poveča vpliv ZDA v vzhodnoazijski regiji in skuša uravnotežiti naraščajočo diplomatsko, gospodarsko in vojaško moč Kitajske.

Ameriški predsednik z obiskom na Baliju zaključuje svoj devetdnevni obisk v Aziji, med katerim je s svojimi izjavami večkrat ujezil Peking. Med drugim je ocenil, da mora Kitajska kot drugo največje svetovno gospodarstvo začeti spoštovati pravila, ki veljajo v mednarodnih financah in trgovini, pri čemer je imel v mislih predvsem prilagoditev vrednosti podcenjenega kitajskega juana.

Pekingu poleg tega ni bila po volji napoved, da bodo ZDA v Avstraliji namestile 2500 svojih marincev, prav tako kot ne Obamova ocena, da bi moral biti EAS osrednji forum za ureditev teritorialnih sporov med državami članicami Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) in Kitajsko. Kitajska želi namreč te spore reševati dvostransko z vsako državo posebej, pojasnjuje STA.

Wen je v petek posvaril pred »zunanjim vmešavanjem« v spore v Južnokitajskem morju, v katerega so poleg Kitajske vpleteni Vietnam, Filipini in Tajvan. Kot je opozoril, »zunanje sile ne bi smele uporabiti nobenega izgovora za vmešavanje«, spor v Južnokitajskem morju pa bi morale rešiti »suverene države s prijateljskim posvetovanjem in neposrednimi pogovori«.

Poleg tega Kitajski verjetno ni po volji Obamova odločitev, da po pol stoletja v s surovinami bogato Burmo pošlje ameriško državno sekretarko Hillary Clinton. Cilj obiska je vzpodbuditi demokratične reforme v tej državi, ki je po desetletjih vojaške hunte dobila civilno oblast.

ZDA imajo v regiji Aseana velik interes

Na današnjem EAS so se voditeljem članic Aseana pridružili voditelji Avstralije, Indije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Nove Zelandije, Rusije in prvič tudi ZDA. ZDA so tokrat formalno pristopile k forumu in Obama je tako prvi ameriški predsednik, ki zaseda polnopravno mesto ob ostalih tujih voditeljih.

EAS je bil ustanovljen leta 2005 kot razširjena oblika Aseana in držav, ki so zainteresirane za sodelovanje v azijsko-tihomorski regiji. Služi kot forum za širši dialog o političnih, gospodarskih in strateških vprašanjih, dodaja STA.

Pristop ZDA k forumu in udeležba Obame na vrhu na Baliju po mnenju poznavalcev kažeta na to, da imajo ZDA velik interes v regiji Aseana, ki je kot integracija četrti največji tuji trg ZDA. Tudi države Aseana so zainteresirane za tesnejše sodelovanje z ZDA, v katerih vidijo protiutež vzpenjajoči se sili Kitajski.