Obama brani kandidatko za položaj zunanje ministrice

Ameriški predsednik je republikanske senatorje pozval, naj za napake po napadu v Bengaziju krivijo njega in ne Susan Rice.

Objavljeno
15. november 2012 11.52
USA-OBAMA/RICE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je v sinočnjem govoru napoved dveh republikanskih senatorjev, da bosta blokirala vsak poskus imenovanja Susan Rice na položaj zunanje ministrice, označil za »nezaslišano«. »Če hočeta senator McCain, senatorka Graham in drugi koga kriviti, naj krivita mene. Če sta se veleposlanice pri ZN lotila zato, ker menita, da je lahka tarča, bosta imela probleme z menoj. Blatiti njen ugled je nezaslišano,« je povedal med prvo novinarsko konferenco po ponovni izvolitvi.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice je sicer še pred meseci veljala za eno od glavnih kandidatk za položaj zunanje ministrice, a ji je republikanska stranka napovedala boj zaradi njenih izjav po napadu na ameriške diplomate v Bengaziju. Riceva  je namreč vztrajno zatrjevala, da so štirje diplomati v Libiji umrli v spontanem napadu množice, ki jo je razjezil sporni film o preroku Mohamedu. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za načrtovani napad Al Kaide.

Obama je zatrdil, da so trditve Susan Rice temeljile na informacijah, ki so jih zbrali dotlej, zato je šlo za napako in ne za načrtovano zavajanje javnosti. Senatorja John McCain in Lindsey Graham sta po poročanju BBC kljub temu napovedala, da bosta storila vse, da Riceve senat ne potrdi na čelo State Departmenta. »Ta administracije je kriva, pa naj bo zaradi velike nesposobnosti ali namernega prikrivanja dejstev,« je povedal McCain.

Barack Obama je sinoči še zatrdil, da bo kljub kljubovanju republikancev Ricevo senatu predlagal za zunanjo ministrico, če se bo izkazalo, da je najbolj primerna kandidatka za to mesto. Poleg Riceve se kot naslednika Hillary Clinton omenjata tudi veteran demokratske zunanje politike , senator iz Massachusettsa in nekdanji pogoreli demokratski predsedniški kandidat John Kerry in sedanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost Tom Donilon.