Obama dokončal sestavo administracije

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v petek, mesec dni preden bo nastopil položaj, imenoval še zadnje štiri predstavnike v svoj kabinet.

Objavljeno
20. december 2008 10.00
Barack Obama Hilda Solis
Ma.K./STA
Ma.K./STA
New York/Chicago - Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v petek, mesec dni preden bo nastopil položaj, imenoval še zadnje štiri predstavnike v svoj kabinet. Predstavil je kandidate za ministrico za delo, ministra za transport, trgovinskega predstavnika in vodjo uprave za malo gospodarstvo.

Obama je za ministra za transport imenoval republikanskega kongresnika iz Illinoisa Rayja LaHooda, na položaj ministrice za delo je imenoval demokratsko kongresnico iz Kalifornije Hildo Solis, za ameriškega trgovinskega predstavnika je postavil nekdanjega župana teksaškega Dallasa, na položaj vodje uprave za malo gospodarstvo pa samostojno podjetnico Karen Mills.

Obama je tako že opravil večino dela, pred njim pa je sedaj praznovanje božiča in novega leta na Havajih. Po vrnitvi s Havajev, bo moral imenovati še vodje obveščevalnih agencij in številnih drugih agencij in uprav, ki delujejo v okvirju ameriške administracije. Za položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti je predviden upokojeni admiral Dennis Blair, kdo pa bo vodil ameriško obveščevalno agencijo CIA, še ni jasno.

Novoizvoljeni predsednik ZDA je v petek govoril tudi o gospodarskem položaju ZDA in dejal, da okrevanje ne bo prišlo hitro, najverjetneje pa bodo zanj potrebovali nekaj let. "Preden bo postalo bolje, bo še slabše," je priznal Obama, ki tudi tokrat ni govoril o podrobnosti velikosti svojega predvidenega stimulacijskega paketa, ki bo proračun stal okoli 850 milijard dolarjev. Zagotovil je, da denarja ne bodo porabljali po nemarnem, ampak bodo ukrepi vlade za okrevanje uvodoma stali precej.

Obama je omenil tudi odločitev predsednika Georgea Busha, da pomaga trem avtomobilskim podjetjem z ugodnimi posojili. Dejal je, da se s tem strinja, vendar je podjetja Ford, General Motors in Chrysler opozoril, da se morajo pobrati skupaj in preoblikovati, ker ne bodo mogla večno računati na državno pomoč.

Guverner proti "politični drhali"


O guvernerju zvezne države Illinois Rodu Blagojevichu, ki je bil pred desetimi dnevi aretiran zaradi korupcije, Obama tokrat ni govoril. Po dolgem času pa je govoril sam Blagojevich, ki je obtožen poskusa prodaje Obamovega senatnega sedeža. Bojevito je zagotovil, da se bo boril do zadnjega diha proti tem domnevno lažnim obtožbam in "politični drhali", ki ga hoče linčati. V Chicagu oziroma Illinoisu bo še zanimivo, kar napoveduje težave za Obamovo administracijo, še preden bo 20. januarja 2009 prisegel na položaj 44. predsednika ZDA.