Obama: Morali se bomo spremeniti

Dogodki v Newtownu so pričakovano in upravičeno obudili razpravo o vlogi, ki jo orožje igra v ameriški družbi.

Objavljeno
17. december 2012 19.45
US-CRIME-SCHOOL SHOOTING
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Predsednik Obama je med obiskom najbolj žalostnega kraja v ZDA spregovoril o skupni odgovornosti naroda, da zaščiti in varuje svoje otroke. »To je naša prva naloga,« je poudaril, »če tega ne opravimo dobro, je vse zaman.«

Predsednik, ki se je konec tedna udeležil posebne maše v poklon 26 žrtvam strelskega napada v osnovni šoli Sandy Hook, je priznal, da morajo ZDA storiti več, če hočejo v prihodnosti preprečiti nove podobne tragedije. Barack Obama se je pred nekaj sto prebivalci Newtowna, majhnega mesta v državi Connecticut, obvezal, da bo storil vse v svoji moči, da bo zaščitil življenja nedolžnih. Večjega nadzora nad prodajo orožja predsednik neposredno ni omenil. Bil pa je jasen, da ZDA ne morejo več tolerirati novih strelskih napadov.

»Prepričanje, da spreminjanje enega zakona ali enega dela zakonodaje ne bo preprečilo novih tragedij, ne sme biti vzrok za to, da ne storimo nič. Primorani smo v to, da poskusimo,« je bil odločen predsednik, prepričan, da je zločin, ki se je zgodil v obrobnem novoangleškem mestu, problem celotnih ZDA. »Moramo se spremeniti,« se je glasilo osrednje sporočilo njegovega čustvenega in na trenutke pomirjujočega nastopa, v katerem je poudaril požrtvovalnost učiteljev, policistov in vseh članov majhne skupnosti, ki so v času največje preizkušnje drug drugemu priskočili na pomoč. »Takšnih dogodkov ne smemo sprejeti kot rutino. Ali smo resnično pripravljeni reči, da smo nemočni v trenutkih takšnega uničenja?« se je spraševal Obama. »Ali smo pripravljeni reči, da je nasilje, ki iz leta v leto obišče naše otroke, tudi cena naše svobode?«

Za strožjo zakonodajo

Dogodki v Newtownu so pričakovano in upravičeno obudili razpravo o vlogi, ki jo orožje igra v ameriški družbi.

V ustavi zapisana pravica, ki vsakemu Američanu dovoljuje nošnjo orožja, po prepričanju nekaterih še vedno predstavlja zagotovilo pred tiranijo in enega od osnovnih načel zaščite. A vse več dejstev (in vse več žrtev) govori v prid sprejetju strožje zakonodaje. Najverjetnejši ukrep, o katerem je v minulih dneh spregovorilo tudi več vplivnih politikov, je ponovna omejitev prodaje polavtomatskega orožja, ki je prenehala veljati leta 2004.

Spremembe so možne že v prvih tednih prihodnjega leta. Do takrat se v ZDA pričakuje pestra javna razprava. »Kot narod smo odgovorni za vsakega otroka – vsi smo starši, vsi so naši otroci. In to je naša prva naloga,« je med obiskom Newtowna dejal Obama in poudaril, da se bo ta v spomin Američanov za vedno zapisal kot kraj, kjer so ljudje »poskrbeli drug za drugega in ljubili drug drugega«.