Obama nadaljuje ofenzivo za večji nadzor nad orožjem

Ameriški predsednik se je zavzel za prepoved avtomatskega orožja in uvedbo obveznega preverjanja preteklosti vseh kupcev.

Objavljeno
04. februar 2013 21.04
Posodobljeno
04. februar 2013 21.14
US-POLITICS-OBAMA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je začel izpolnjevati svojo obljubo in se podal v boj za večji nadzor nad orožjem. Med obiskom posebnega policijskega operacijskega centra v Minneapolisu v ameriški zvezni državi Minnesota se je tako zavzel za prepoved avtomatskega orožja, prepoved prodaje velikih nabojnikov in uvedbo obveznega preverjanja preteklosti vseh kupcev.

Po njegovem mnenju so to zdravorazumski ukrep, ki uživajo veliko podporo javnosti. »Spreminjanje statusa quo ni nikoli preprosto,« je dejal ameriški predsednik. »To tudi tokrat ne bo izjema. Edini način za zmanjšanje nasilja z orožjem v tej državi je, da se Američani odločijo, da je to pomembno,« je dodal. »Ni treba, da se strinjamo glede vsega, da bi se zavedali, da je nastopil čas, da nekaj naredimo,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal Obama.

Predsednik je sicer že prejšnji mesec razkril svoj sveženj ukrepov za zmanjšanje nasilja z orožjem. Med najtežje naloge po pričakovanjih sodi ravno vnovična uvedba prepovedi uporabe avtomatskega orožja, ki se je iztekla leta 2004, lažje pa bi mu moralo iti pri uvedbi univerzalnega preverjanja preteklosti vseh kupcev.

Obamovim načrtom sicer odločno nasprotujejo republikanci, ki so prepričani, da bi bila z omenjenimi ukrepi kršena njihova pravica do nošenja orožja, ki jo zagotavlja drugi amandma ameriške ustave, pa tudi številni orožarski lobiji, ki jih vodi vplivna državna orožarska zveza (NRA).