Obama: Po letu 2014 v Afganistanu 9800 ameriških vojakov

ZDA želijo imuniteto svojih vojakov pred afganistanskim pravosodjem, Karzaj se je pogajal o sporazumu, vendar ga noče podpisati.

Objavljeno
27. maj 2014 21.53
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ameriški predsednik Barack Obama bo čez nekaj ur sporočil, da nameravajo ZDA po letu 2014 v Afganistanu obdržati 9800 vojakov. Obama naj bi se o številki odločil med nedeljskim obiskom vojakov v Afganistanu v letalskem oporišču Bagram, piše STA.

Vojaške operacije ZDA in zveze Nato se bodo končale z iztekom leta, ZDA pa nameravajo ohraniti svojo vojaško prisotnost za urjenje afganistanskih varnostnih sil in za boj proti teroristom. Vse pa bo odvisno od tega, če bo naslednik afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki bo znan po junijskem drugem krogu predsedniških volitev podpisal sporazum o statusu sil, poroča STA.

ZDA želijo imuniteto svojih vojakov pred afganistanskim pravosodjem, Karzaj pa se je sicer pogajal o sporazumu, vendar ga noče podpisati. To bo storil zmagovalec tekme med nekdanjim zunanjim ministrom Abdulahom Abdulahom in nekdanjim finančnim ministrom Ašrafom Ghanijem. ZDA imajo trenutno v Afganistanu 32.000 vojakov.

Ameriški mediji navajajo besede neimenovanih predstavnikov administracije, da bo 9800 vojakov ostalo v Afganistanu v letu 2015, kasneje pa bi se njihovo število prepolovilo. »Želimo ohraniti pridobitve, ki ste jih pomagali osvojiti. Zagotovili bomo, da Afganistan ne bo več nikoli prostor, s katerega se bodo sprožili napadi na ZDA,« je dejal Obama v nedeljo v Bagramu.