Obama v Izraelu: Naše zavezništvo je večno

Bela hiša med obiskom ne pričakuje napredka glede reševanja izraelsko-palestinskega spora.

Objavljeno
19. marec 2013 20.25
Posodobljeno
20. marec 2013 08.00
ISRAEL-PALESTINIAN-US-OBAMA-DIPLOMACY
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Tel Aviv - Ameriški predsednik Barack Obama je danes začel tridnevni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Na letališču sta ga v spremstvu številnih državnih in verskih predstavnikov pozdravila tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in predsedniki Šimon Peres.

Ameriški predsednik, ki so mu številni očitali, da Izraela ni obiskal že med prvim mandatom, je v govoru povedal, da državi povezuje »skupna zgodba o domoljubih, ki hočejo svobodno živeti«. »Ob nestabilnih in negotovih razmerah na Bližnjem vzhodu je potreba po našem zavezništvu močnejša kot kadarkoli prej,« je povedal in dodal, da bo mirno sobivanje Izraela s sosednjimi državami vedno njihov cilj. »Podpora Izraelu je naš temeljni interes po nacionalni varnosti. Naše zavezništvo je večno. Je za vedno,« je še povedal.

Na letališču je spregovoril tudi Peres, ki se je ameriškemu kolegu zahvalil za podpro. »Hvala gospod predsednik , hvala Amerika, hvala za vse kar si in za vse kar si storila,« je povedal in dodal, da bi bil svet brez ZDA temačen kraj. Za podporo v časih »zgodovinskih sprememb« se je Obami zahvalil tudi Netanjahu.

Ameriški predsednik si je že ogledal protiraketni obrambni sistem, ki ga je Izrael postavil z ameriško finančno pomočjo. Enemu od tamkajšnjih vojakov je po poročanju Haaretza dejal, da dobro opravlja svoje delo. »Ponosni smo nate,« je dejal predsednik.

Jutri na Zahodni breg

Obama se bo še danes znova srečal z Netanjahujem, jutri pa bo odpotoval na Zahodni breg, kjer se bo sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Bela hiša med obiskom ne pričakuje napredka glede reševanja izraelsko-palestinskega spora. Bližnjevzhodni mirovni proces v zadnjem času ni samo povsem zastal, pač pa je skoraj izginil iz ameriške zunanjepolitične dejavnosti. Obama v regijo prihaja praznih rok, brez nove mirovne pobude, celo s sporočilom, da »morajo sami razrešiti svoja nasprotja«, je pred dnevi dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Prvi obisk na tuje v drugem mandatu naj bi pokazal Obamovo podporo Izraelu ter izboljšal odnos s staro-novim premierom Netanjahujem.

Rdeče preproge in protesti

Medtem ko so Obamo predstavniki oblasti pozdravili z redečo preprogo, Jeruzalem pa odeli v barve ameriških zastav, so sinoči, pred prihodom predsednika, številni tako izraelski in kot palestinski protestniki obisku nasprotovali.

V Ramali so Palestinci v fotografija ameriške predsednika metali čevlje. Eden od protestnikov Huvaida Araf je obisk Obame opisal kot udarec v obraz. »Ljudje so jezni in razočarani nad delom, ki ga je kot predsednik opravil doslej. Obama ni storil ničesar, podpora izraelski okupaciji pa se nadaljuje,« je povedal. V Jeruzalemu pa so se zbrali tudi izraelski protestniki, ki so zahtevali osvoboditev Jonathana Pollarda, ki je bil leta 1987 obsojen vohunjenja za Izrael.